Deel dit artikel:

100% Getest: Chamois Butt’r Original en Eurostyle

Geen idee hoeveel potten broekvet, uiercrème en andere ‘poepzalf’ ik er al doorheen joeg in de 28 jaar dat ik op de fiets zit, maar de jongste jaren zag ik mijn verbruik spectaculair dalen. Met dank aan de verbeterde kwaliteit van de zemen in de fietsbroeken en de zadels die je kan kiezen in functie van je lichaamsbouw en rijstijl, had ik de voorbije jaren steeds minder last van irritatie van het zitvlak. En toch liet ik mij verleiden tot een dubbeltest van de Chamois Butt’r Original en Eurostyle.

Het moet een jaar of twintig geleden geweest zijn, een uurtje voor de start van een mountainbikewedstrijd ergens in de Ardennen. De verzorger van een Nederlandse ploeg kneep een dermate grote hoeveelheid uierzalf uit een tube dat ik vermoedde dat hij in de weide naast het parkeerterrein een volwassen rund ging masseren. Bleek de voorraad zalf slechts te dienen om het zeem van één fietsbroek in te smeren…

Kontboter

Chamois Butt’r is een Amerikaans merk dat in 1988 werd opgericht door Steve Mathews, een fervent fietser en fysiotherapeut die in zijn praktijk nogal wat fietsers met zitvlakproblemen zag passeren. De voor Europeanen wat vreemd aandoende merknaam is snel verklaard. ‘Chamois’ is het Engels voor ‘zeem’ en Amerikaanse wielrenners gebruiken voor broekvet zeer vaak het nogal plastische ‘bum butter’ wat vrij vertaald neerkomt op ‘kontboter’.

Vier op een rij

Mathews en co breidden in de loop der jaren het productaanbod uit zodat er nu vier soorten broekvet bestaan (Original, Eurostyle, Coconut en Her’), aangevuld met producten om je fietskleding en je huid te reinigen.

Neem je een toefje Chamois Butt’r Original en Eurostyle tussen duim en wijsvinger, dan mag je tien minuten je wijsvinger en duim over mekaar wrijven en nog is het product niet in je huid getrokken. Dat doet het beste verhopen als middel om schaaf- en schuurwonden te voorkomen op plaatsen waar de huid langdurig in contact staat met kleding. Anders dan bij veel concurrerende broekvetten voelen de Chamois Butt’r producten niet vettig aan, de structuur van de zalf blijft ook na lang wrijven en masseren heel soepel. Test je de twee broekvetten op de hand, dan voel je amper verschil. Het enige verschil dat je merkt is de geur want de Chamois Butt’r Original is geurloos terwijl in de Eurostyle een vleugje munt is verwerkt.

Zo doe ik het dus niet meer. In plaats van het zeem in te smeren, breng ik nu een kleine hoeveelheid zalf aan op de huid in de liesstreek.

Die munt maakt meteen ook het verschil als je het broekvet gebruikt op de plaats waar wielrenners het horen te gebruiken: in de broek. Omwille van de verbeterde kwaliteit van zemen en zadels smeer ik al lang niet meer het volledige zeem in met broekvet, ik smeer liever rechtstreeks een kleine hoeveelheid in de liezen.

Jingle balls

Het Eurostyle broekvet heb ik in de voorbije weken slechts één keer gebruikt en de kans is bijzonder klein dat ik het product voor de maanden juli en augustus nog een keer zal gebruiken. De reden daarvoor is uitermate simpel: de munt die Chamois Butt’r in de Eurostyle broekzalf verwerkt heeft een dermate verkoelend effect dat je al na een paar kilometer fietsen het gevoel hebt dat je Jingle Balls er in de volgende kilometer gaan afvriezen. Ik kan mij voorstellen dat het verkoelende effect in de zomer zijn voordeel kan hebben, in de winter rij ik echter liever met een warme onderkant rond.

De Chamois Butt’r Original gebruikte ik wel meermaals deze winter en met succes. Onder andere tijdens Drenthe 200 – toch een onderneming die je in de barre winterkou bijna tien uur op de fiets houdt – droeg de Chamois Butt’r Original zijn steentje bij in de strijd tegen de zitvlakproblemen. De broekzalven van Chaomois Butt’r zijn vrij van parabenen, ftalaten, gluten en artificiële geurstoffen om de huid die het al zwaar te verduren krijgt niet extra te belasten. De zalf helpt om huidbeschadiging te voorkomen en verzacht de irritatie van een reeds beschadigde huid. Anders dan de fabrikanten van sommige andere broekzalven pretenderen Mathews en co niet dat de Chamois Butt’r producten een beschadigde huid helpen bij het herstel.

De Chamois Butt’r Original is bij ons enkel in een tube verkrijgbaar en de Chamois Butt’r Eurostyle alleen in een pot verpakt. Om hygiënische redenen gaat mijn voorkeur uit naar de tube want dan raak je enkel het product aan dat je gaat gebruiken en blijft de rest van het spul netjes in de tube zitten. Voor wie heel lange ritten plant of op meerdaagse fietsreis gaat, heeft Chamois Butt’r al zijn broekzalven ook in handige 9 ml verpakkingen.

De prijzen

Chamois Butt’r Original 236 ml tube: 17,99 euro

Chamois Butt’r Original 9 ml Individual Use Packet: 1 euro

Chamois Butt’r Eurostyle with mentol 235 ml pot: 19,99 euro

Chamois Butt’r Eurostyle 9 ml Individual Use Packet: 1,25 euro

Alle details op de website van Chamois Butt’r.

Foto links: de kleine verpakkingen zijn handig om onderweg wat broekvet bij te smeren mocht dat nodig zijn. Maar in de strijd tegen zadelpen helpt het ook om je zadel zelf een beetje te onderhouden…