Deel dit artikel:

100% Getest: Canyon Stoic 4

Hardtails met een ruimere veerweg schieten als paddenstoelen uit de grond. Deze Canyon Stoic 4 is een betaalbare trail-hardtail die helemaal op maat van waaghalzen is gemaakt: 140 mm voorvork, dropper-zadelpen en aangepaste geometrie. Wij mochten er onze grenzen mee opzoeken.

Niet alle hardtails zijn gemaakt om zo snel mogelijk op onze vlakke Vlaamse bospaden te vlammen. Canyon noemt deze Stoic een trail-hardtail. Terwijl de snelle Exceed van eveneens 1799 euro het doet met een gewicht van 12 kilo en een voorvork met 100 mm veerweg, weegt de Stoic 14 kilo, heeft hij 140 mm vering in de hoogwaardige RockShox Pike Select-vork en een telescopische zadelpen, zodat het zadel niet in de weg zit als het technisch wordt. Ook de geometrie is erop aangepast. Dat zie je bijvoorbeeld aan de luie balhoofdhoek, die zorgt voor stabiliteit.

Omdat behendigheid bij dit type fietsen voorop staat, zijn de kleinste maten uitgerust met 27,5” wielen, terwijl de grotere maten profiteren van het rollend vermogen van 29” wielen. De velgen zijn 30 millimeter breed (intern gemeten), zoals het hoort bij een trailbike. De banden komen eveneens uit het trailgamma van Schwalbe, dus aan grip heb je geen gebrek. Wil je wat meer snelheid in je ritten brengen, dan kan je kiezen voor wat minder agressief rubber. De Sram NX Eagle schakelt minder verfijnd dan de duurdere varianten en heeft achteraan geen klein kransje van 10 tanden, wel een 11-50-cassette. Hetzelfde kunnen we zeggen over de Guide T-remmen: krachtig, maar niet zo verfijnd als de duurdere versies. Desondanks hadden we niet het gevoel dat we meteen upgrades nodig zouden hebben, als het onze fiets zou zijn.

Conclusie

Zoek je een rappe mountainbike om bergop de KOM’s te verzamelen, dan is deze Stoic niets voor jou, maar wil je een stevige, betrouwbare en betaalbare fiets om de meer gewaagde paden op te zoeken, dan is de Stoic een garantie op plezier. Tijdens onze test hebben we afdalingen aangedurfd die we nog niet eerder hadden gedaan en probeerden we het maximum uit onze technische bagage te halen. Al snel werd duidelijk dat dat voor deze stoere Canyon geen probleem was.