Deel dit artikel:

100% Getest: Calobra Comfort-lijn – pretty in black

Afgelopen winter hebben we redacteur Joyce in het nieuw mogen steken met een setje van Calobra, het huismerk van Mantel. Die breidde eind vorig jaar zijn wintercollectie uit met de Comfort-lijn. Veel verwaaide en verregende ritten later deelt ze haar bevindingen.

Met zwart doe je nooit verkeerd. Een meesterzet van Calobra. Dat merk ik aan de complimenten die ik van mijn verschillende fietsvrienden krijg. Gaande van “mooi setje” tot “slankt af”. Qua looks zit het alvast goed. Calobra heeft in het zwarte jasje een speelse voering verwerkt van zwart met witte vlekken, waardoor je je een jaguar waant als je het aantrekt. De neiging is er zelfs om het jasje binnenstebuiten te dragen voor extra speelsheid. Misschien iets voor een volgende collectie.

De nieuwe Comfort-lijn van Calobra biedt een collectie van vijf jasjes, ook voor mannen. (Lees ook: Calobra komt met nieuwe Comfort-kledinglijn – Grinta!) Maakt de lijn zijn naam waar? Hoe zit het met het comfort? De stoffen zijn alvast heel soepel. De mouwen schuiven probleemloos over de baselayer, wat bij sommige winterjasjes vaak een gedoe is. Wellicht komt het ook door de iets lossere snit. Dit is zeker geen jasje voor het pure competitiebeest dat zijn kledij liefst heel aansluitend heeft. Het jasje is lekker lang gemaakt. Je hoeft geen schrik te hebben van een koude buik of onderrug. Al zorgt de simpele rekker onderaan ervoor dat het jasje af en toe naar boven kruipt.

Tussenseizoen

Ik heb al snel door dat dit setje van Calobra niet gemaakt is voor de hele koude, natte winterdagen. Waterdicht is het zeker niet. Een paar druppels houdt het tegen, maar bij meer dan een buitje trek je er beter een regenjasje over. Is het droog, dan kan dat regenjasje prima in een van de ruime achterzakken.

Een goeie windbescherming geeft het dan weer wel. Op zich ben ik er zelfs blij mee dat dit geen échte winterjas is. Zo heb ik er intussen wel wat en vaak zijn die veel te warm als de temperaturen toch een beetje stijgen. Idem voor de broek. Die heeft een heel zachte fleece binnenkant maar is zeker niet de dikste lange broek in mijn kleerkast. Het maakte dat ik bij de schaarse mooie lentedagen niet baadde in mijn eigen reetzweet. Eigenlijk is dit een heel mooi setje voor de voorjaarsklassiekers die eraan komen. Ideaal voor tussenseizoenweer.

Betaalbaar

De brede bretellen voelen comfortabel aan. Het zeem zit goed. Niet meteen het beste dat ik ooit testte, maar verre van het slechtste. De poep overleefde er zelfs een rit van 200 kilometer mee. Calobra is bovendien heel erg betaalbaar. Topkwaliteit kan je voor de lage prijzen niet verwachten, maar het scoorde wel ver boven mijn verwachtingen.

Wel merkte ik bij thuiskomst dat de voering van het jasje heel nat aanvoelde. Toch een teken dat de vochtafvoer niet optimaal is. Op de fiets had ik daar niet zoveel last van. Maar ben je iemand die graag onderweg stopt voor een koffietje, kan je daardoor wel kou krijgen in je eigen afgekoelde zweet.

Go ride have fun

Nog even over dat zwart. Mooi maar uiteraard niet heel erg veilig tijdens grijze, gure dagen. Ik miste enkele reflecterende stroken op de kledij voor een veiliger gevoel. Wel heeft Calobra de moeite genomen om een oppeppende slogan op het jasje te drukken. “Go ride have fun”, lees je op de zoom aan de binnenkant. Dat niemand dat ziet, is op zich niet erg. Uiteindelijk gaan we toch op pad voor ons eigen plezier, niet? Die slogan zorgt voor een extra binnenpretje.

Comfort W Fietsjack 99,95 euro

Umbra Fietsbroek 84,95 euro (tijdelijk zelfs aan 59,95 euro)

Meer info op de website van Mantel >>