Deel dit artikel:

100% Getest: Assos Dyora RS Spring Fall Collection

Zomer en winter zijn de makkelijkste seizoenen om je aan te kleden als fietser. Bij vrieskou grijp je vanzelf naar je dikste, meest isolerende kledij. Het is pas in de tussenseizoenen dat een fietser zich in de haren krabt bij het aantal lagen dat hij moet aantrekken. En hoe dik of dun mag dat dan wel zijn? Assos heeft met de Dyora RS Spring Fall Collection een serie fietskledij uitgebracht waarmee je naar hartenlust kan combineren afhankelijk van hoe erg de temperaturen naar beneden duiken.

Misschien trek je er in de kerstvakantie wel op uit naar de zon. Hou er rekening mee dat er ook in het “warme” zuiden wel eens een mindere dag kan zijn. Een gilet of tussenseizoenjasje meenemen, is dan geen overbodige luxe. De Dyora RS Spring Fall Gilet (230 euro) is zo’n handig hebbeding dat meer warmte afgeeft dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Het zwarte gilet sluit bovendien heel mooi aan en ligt niet te wapperen in de wind. Heel fijn is dat het gilet vrij lang valt, waardoor een koel briesje geen vat krijgt op je onderrug. Aan de hals sluit het hoog aan. Een pluspunt bij een koude tegenwind. Bij windstilte en een iets warmere herfstdag kan het al snel te warm worden, maar dan zet je het ritsje wat open.

Het voorpand van het gilet is gemaakt van een drielaagse softshell en is winddicht. Achteraan is de stof lichter en ook meer ademend. Opspattend water geraakt niet door de stof, gaat het echt regenen, dan blijf je niet droog. Achteraan is een reflecterende strip aangebracht om extra zichtbaar te zijn voor aankomend verkeer. Een gleuf achteraan de rug ontbreekt om in de achterste zakjes van je shirt te kunnen. Anderzijds vond ik het gilet elastisch genoeg om het snel even op te lichten om eten te nemen.

Zet je fietsvrienden op het verkeerde been

Koelt het nog iets meer af en heb je aan een gilet boven je wielershirt niet genoeg, is er het Dyora RS Spring Fall Jacket (300 euro). De eerste keren dat wij er mee gingen fietsen, kregen we de vraag of we niet gewoon een zwart gilet aanhadden met geribbelde mouwstukken. Het ontwerp is inderdaad niet alledaags. De mouwen zijn geribbeld en sluiten zeer nauw aan. Een beetje te nauw als je er een baselayer met lange mouwen onder aantrekt. De mouwen gleden er niet in één vlotte beweging over, maar moesten we beetje bij beetje op hun plaats schuiven zoals bij een wetsuit. Daarmee is ook zowat het enige minpuntje van dit fietsvestje benoemd.

De dubbele laag op de voor- en achterkant zorgt voor een isolerende luchtlaag, maar blijft ademend zodat je geen bezweet gevoel krijgt. Waterdicht is het niet, maar ga je fietsen op een droge, frisse dag, heb je meteen een stijlvol jasje aan dat zeer mooi aansluit. Het ontwerp is sober, maar knap gemaakt. De hoofdkleur is zwart met enkele subtiele accenten. Op de schoudervleugels is een stukje met typisch grijs-zwarte Assos-blokjes ingewerkt. Aan de rugzakjes zit een dunne, paarse streep, de kleur die in deze collectie constant terugkeert. Op een heel duistere dag, valt het jasje misschien wat donker uit.

Combineer je het zowel met dunne als dikke baselayers kan je het gerust gebruiken bij temperaturen zowel onder als boven de 10 graden. Gaan de temperaturen boven de 15 graden, hadden we het al snel te warm.

Warme, comfortabele broek

Het is even schrikken als ik zie dat de korte broek in deze collectie 230 euro kost. Niet goedkoop. En trek je bij frisse temperaturen niet beter een lange broek aan? Soms krijg je het daarmee toch direct té warm op de fiets en ben je beter met de combinatie korte broek + beenstukken. Al merk je dan soms bij het thuiskomen dat je bovenbenen rood uitslaan door de koude lucht. Een zomerse, korte broek is geen aanrader in het tussenseizoen. Een mooie oplossing is de Dyora RS Spring Fall Bib Shorts, die heeft een fleeceachtige binnenkant die goed isoleert en zeer zacht aanvoelt. De voorkant is dubbelgelaagd waardoor het bij thuiskomst best meeviel met de roodheid van de huid. Voor de rest is dit een Assos-broek zoals alle voorgangers. Een topzeem die mooi meebeweegt met het lichaam en niet zit te schuiven. De brede bretellen zijn comfortabel. De stof zorgt voor lichte compressie die je spieren mooi bijeenhoudt. De broekspijpen blijven dankzij een goeie grip onderaan mooi op hun plaats. Draag je er beenstukken onder, gaat de stof toch niet naar boven kruipen. Zoals we bij Assos gewoon zijn, bleven zadelpijntjes ook na lange ritten uit. Kortom: een broek die bij frissere temperaturen als eerste uit de kast wordt gehaald.

Purple rain

Wat een mooi regenjasje! Ik was meteen verliefd op de paarse kleur. Met een lange verticale, reflecterende streep op de rug word je zeker in duister weer gezien. Functioneel doet het wat het moet doen. Regendruppels blijven mooi op het oppervlak parelen. Het jasje houd je ook bij langere periodes van regen droog. En nog beter: het materiaal is ademend, waardoor je niet in je eigen zweet zit te chambreren. Achteraan bestaat het rugpand uit twee delen. De bovenste flap overlapt een onderste flap, een vernuftige manier waardoor een beschutte, verticale opening ontstaat voor nog meer luchtcirculatie. Bovendien handig om een energiereep uit je onderste jasje te vissen. Krijg je het toch warm, kan je de rits zowel onderaan als bovenaan openzetten.

Eén raad: koop dit vestje een maatje groter dan je gewoon bent. Ook al is de stof lichtjes rekbaar, het zat bij mij krap rond de schouders, waardoor het de neiging had om wat naar boven te kruipen. Zoals bij de meeste regenjasjes valt het achteraan iets langer. Het had gerust nog een tikkeltje langer gemogen om onze kont helemaal te bedekken. Het is zeker niet het lichtste jasje op de markt, maar past zodra de regen ophoudt, toch mooi in je achterzak. Voor 330 euro moet je best wat geld op tafel leggen, maar met de Dyora RS Rain Jacket zit je wel stylish op je fiets in slecht weer. Heb je het meer voor een regenjasje zonder mouwen, dan kan je gaan voor de Dyora RS Rain Vest, een mouwloos, waterdicht gilet (230 euro) in een iets lichtere tint paars.

Conclusie

Kortom: oerdegelijk materiaal, waarmee je aan de slag kan in een breed gamma aan tussenseizoenweer. Combineerbaar op talloze manieren. Koop je de hele set, ben je wel meer dan een half maandloon kwijt. Anderzijds weet je wel dat je investeert in kledij waar je jarenlang genot van hebt.

www.assos.com