Deel dit artikel:

10 redenen waarom vrouwen massaal fietsen

Twintig jaar geleden kon je de vrouwelijke deelnemers aan een fietstocht op één hand tellen, maar fietsende vrouwen zijn al lang geen zeldzaamheid meer. Vijf jaar geleden waren 5.685 vrouwen lid van Cycling Vlaanderen, goed voor 23% van het ledenbestand. We zitten nu al een poos voorbij de tienduizend vrouwelijke leden. Hoe komt dat?

1 Iedereen doet het

De pioniersjaren zijn al lang voorbij. Elke vrouw heeft wel een vriendin die verslaafd is aan haar fiets. En dat werkt als een ultrabesmettelijk virus.

2 Vrijheid

Ook in Vlaanderen was het lang niet evident voor vrouwen om te gaan fietsen. Want van fietsen werden vrouwen onvruchtbaar of –veel erger nog!- opgewonden. En verloor je door de schokken ook je maagdelijkheid niet? Dat vrouwen hebben doorgezet, verheft de fiets misschien wel tot het ultieme symbool van vrijheid. De Amerikaanse feministe Susan B. Anthony schreef het al in 1900: “De fiets heeft de vrouwen meer geëmancipeerd dan al het andere op de wereld.”

3 Rolmodellen

Media-aandacht is cruciaal voor de ontwikkeling van een sport. Dat er steeds vaker vrouwenwielrennen en veldrijdende dames op TV te zien zijn, doet de ontwikkeling van fietsen voor dames als breedtesport beslist goed.

4 Bekende vrouwen ‘outen’ zich

Saartje Vandendriessche sprak jaren geleden al haar liefde voor de fiets uit en ze inspireerde anderen met haar boek Het Vrouwelijk Verzet. In haar spoor klommen onder andere Roos Van Acker, Eva Daeleman en Annelies Rutten in het zadel.

5 Vrouwen verenigt u!

Vrouwen hebben, misschien nog meer dan mannen, iemand nodig om in gang te schieten. In plaats van achter een peloton heren aan te jakkeren, richten ze daarom steeds vaker specifieke damesfietsclubs op. Ladies Fun Ride Fietsclub in Gent, WTC Feels in Ternat, Lootste Flandriennes in Lochristi, Cyclo Cats in Ieper, Guidonettes in Poperinge, Dames Wielerclub ’t Kleinste Verzet in Dessel, De Fietsvedetjes in Brugge en Velo Leute in Ruddervoorde zijn slechts enkele voorbeelden.

6 Evenementen

Op elke cyclorit of mountainbiketocht duiken meer vrouwen op, maar daarnaast worden er ook specifieke organisaties ‘voorbehouden voor vrouwen’ op poten gezet.

7. Het juiste materiaal

Vrouwen fietsten lange tijd op afgedankte en/of omgebouwde herenfietsen. De fietsbranche heeft echter het commercieel potentieel van de fietsende vrouwen ontdekt en zowel wat de fietsen als wat de kleding betreft is het aanbod damesspecifieke spullen intussen enorm uitgebreid. Marketeers zijn trouwens maar wat blij met de fietsende vrouwen want vrouwen controleren 65% van het huishoudelijk budget.

8. Vrouwen en techniek

Bij de grote fietsfabrikanten en de fietskledingproducenten staan vrouwen aan het hoofd van de damesafdeling. Het resultaat is dat de damesfietsen en damesfietskleding honderd procent op de doelgroep is afgestemd. En dat maakt tijdens het fietsen wel degelijk een verschil.

9. Goed voor de lijn

Tijdens een enquête die fietstijdschrift Grinta! onder vrouwen verspreidde, gaf een kwart van de dames aan dat ze vooral fietsen om te vermageren. Per uur dat je fietst, verbruik je als vrouw snel tussen de zeshonderd en achthonderd calorieën, afhankelijk van de intensiteit. Alleen bij lopen en squash verbrand je nog meer.

10. En zoveel meer

Of je nu fietst om even weg te zijn van de huiselijke drukte, je zorgen over het werk te vergeten, bij te kletsen met een vriendin, quality time te beleven met je man die vroeger altijd alleen ging fietsen, vrolijk te worden van dartele lammetjes die wegspringen als je voorbijfietst of een boost te geven aan je zelfvertrouwen door nagefloten te worden door mannelijke wielertoeristen: je kan 1001 redenen bedenken om te fietsen. Maar de voornaamste is genieten.