Deel dit artikel:

10 extreme mountainbiketochten om te doen

The sky is niet langer the limit en dat geldt ook voor liefhebbers van extreme uitdagingen op noppenbanden. Van etappekoersen voor veldrijders tot afdalingen op gletsjers en een mountainbikewedstrijd in Mongolië: dit zijn volgens ons de zotste, leukste en maatschappelijk meest verantwoorde uitdagingen die je met een off-road fiets kunt aangaan.

1) The Crocodile Trophy

Voor het eerst georganiseerd in 1995 is The Crocodile Trophy één van de eerste mountainbike etappekoersen die wereldwijde bekendheid verwierf. Verdeeld over zeventien etappes werden die eerste keer 2.556 kilometer door de Australische Outback afgelegd en eindigde de huidige bondscoach van de Belgische mountainbikers Rudy De Bie als tweede, na de Oostenrijker Harald Maier. Leuk weetje is dat ex-profwielrenner Gerhard Schönbacher aanvankelijk zijn mountainbike etappekoers in Vietnam wou organiseren, maar op het geplande 2.500 kilometer lange traject tussen Saigon en Hanoi vond hij te veel problemen zodat hij naar Australië uitweek. De eerste jaren was de Crocodile Trophy een vrij vlakke wedstrijd met heel lange etappes op brede zandpistes.
www.crocodile-trophy.com

2) The Mongolia Bike Challenge

Als een organisator van een etappekoers uitdrukkelijk op het ‘Wat breng je mee’-lijstje vermeldt dat je slaapzak minstens een temperatuur van -10° moet aankunnen, dan weet je al dat de Mongolia Bike Challenge geen wandelingetje in het park wordt. Overdag fiets je in temperaturen van tien tot dertig graden etappes van 90 tot 130 kilometer waarbij je tot 2.750 hoogtemeters per dag moet overwinnen. Hou je van steppe, onontgonnen gebied en een bijzondere bestemming, dan is de Mongolia Bike Challenge iets voor jou. www.mongoliabikechallenge.com

3) Tortour CX

Dus u dacht dat veldrijden een sport was waarbij u een uurtje over een weide hoort te knallen waarna de warme douche lonkt? Think again! De dames en heren van Tortour die in Zwitserland ’s zomers een ultrarit op de weg organiseren, pakten in 2016 voor het eerst uit met Tortour CX, de veldritversie van hun evenement. Op vrijdagavond begint het gebeuren met een vijftien kilometer lange proloog in Schaffhausen, op zaterdag volgt dan een etappe van honderd kilometer om op zondag af te sluiten met een rit van negentig kilometer. In totaal goed voor drieduizend meter klimmen en dat in barre weersomstandigheden want half februari liggen de meeste dames in Zwitserland niet in monokini op de Alpenweiden…
www.tortour.com/cyclocross

4) Megavalanche

Duurt een doordeweekse downhillwedstrijd gemiddeld zo’n vijf minuten, dan moet je voor de Megavalanche op Alpe d’Huez toch een paar extra boterhammetjes gegeten hebben. De massastart – dus niet één voor één zoals bij een klassieke downhillwedstrijd – wordt op 3.330 meter hoogte op de Pic Blanc gegeven, de finish ligt 2.600 meter lager in Allemont. Dit jaar kwam de Fransman Rémy Absalon na dik 43 minuten als eerste over de aankomst, op plaats 326 hobbelde ene Inigo Blas ruim 1 uur en 18 minuten na de winnaar over de finish. En voor wie dat geglibber op een gletsjer niet ziet zitten, er bestaat ook een tropische versie van de Megavalanche die op La Réunion gereden wordt. Megavalanche is trouwens beslist geen eendagsvlieg want de wedstrijd wordt al sinds 1995 jaarlijks georganiseerd.
www.megavalanche.com

5) The Cape Epic

Zaterdag 28 februari 2004. Op de dag dat de Omloop Het Volk wordt afgelast omwille van de sneeuw in de Vlaamse Ardennen, neem ik in het Zuid-Afrikaanse Knysna samen met 549 andere mountainbikers de start in de eerste editie van The Cape Epic. Zeven dagen later hebben we 788 kilometer en 17.380 hoogtemeters achter de kiezen en is de toon op organisatorisch vlak gezet: The Cape Epic wordt de referentie in het wereldje van de MTB-etappekoersen. Reden we dat eerste jaar nog veel over brede gravelpaden en doorkruisten we de bloedhete Karoo woestijn, dan evolueerde The Cape Epic meer in de richting van puur, modern mountainbiken met iets kortere etappes met nog meer hoogtemeters per kilometers en technischere trails. En net zoals in de rest van het MTB-landschap ging een stukje van het avontuur verloren omdat steeds meer bikers de sport heel serieus opvatten.
www.cape-epic.com

6) Transalp

Met het grote Duitse mountainbiketijdschrift Bike als titelsponsor is de Transalp hét meerdaagse MTB-evenement in de Alpen. Zeshonderd duo’s uit veertig landen namen eind juli aan de Bike Transalp deel, een evenement dat hen over 520 kilometer zomaar eventjes 17.750 hoogtemeters voorschotelde. Met onder meer passages in Scuol, Livigno en Bormio worden ook de beroemdste/beruchtste plaatjes in de Alpen aangedaan.
www.bike-transalp.de

7) Snow Bike Festival

Zijn het in de zomer vooral de mountainbikers en wandelaars die in de Alpen de plak zwaaien, dan heersen in de winter de skiërs over de witte hellingen. Daar komt mogelijks verandering in en wel door het Snow Bike Festival dat voor de komende drie edities een partnership met het mondaine Gstaad heeft afgesloten. Het vierdaagse evenement bestaat uit een proloog in de straten van Gstaad en drie etappes van elk 25 tot 35 kilometer lang waarbij de deelnemers op hun fatbikes vijfhonderd tot duizend hoogtemeters moeten overwinnen. Waarmee het Snow Bike Festival ongetwijfeld het meest toegankelijke evenement uit deze toptien is, maar qua cool-factor staat fatbiken in de sneeuw toch ontegensprekelijk op de eerste plaats.
www.snowbikefestival.com

8) Vélo Afrique

Bij de Belgische organisatie Vélo Afrique draait het niet zozeer om kilometers, hoogtemeters of toptijden. Doel is om samen op de fiets een Afrikaans land te ontdekken en zo veel mogelijk geld voor het goede doel in te zamelen. De volgende editie van Vélo Afrique zal in november 2017 in Kameroen gereden worden en wie daar bij wil zijn moet rekening houden met een inschrijfprijs van vierduizend euro. 2.500 euro daarvan dient om de reis te bekostigen, de resterende 1.500 euro gaat naar de ondersteuning van educatieve projecten in Afrika.
www.veloafrique.be

9) The legend of El Dorado

The Legend of El Dorado brengt de mountainbikende duo’s in zeven etappes van het tropenstadje Guaduas ten noordwesten van Bogota naar het koloniale dorp El Retiro iets ten zuiden van Medellin. De organisatie belooft zeshonderd kilometers mountainbikeplezier van de bovenste plank met 18.000 hoogtemeters, extreem wisselende weersomstandigheden, een professionele service en de mooiste trails. Hoor je de namen Bogota en Medellin vallen, dan denk je evenwel nooit in eerste instantie aan mountainbiken zodat deze wedstrijd wellicht om meerdere redenen wel eens ‘spannend’ zou kunnen zijn…
www.legendofeldorado.com

10) Trans Portugal

Denk je aan mountainbiking, dan is Portugal niet het eerste land wat door je gedachten flitst. Onterecht want met de Trans Portugal hebben ze onderaan het Iberisch schiereiland ook hun ‘ultieme mountainbike ervaring’ op poten gezet. En vergis je niet: met duizend kilometer verdeeld over acht etappes is de Trans Portugal wel degelijk een taaie brok. Om de deelnemers dit jaar meteen in het zweet te zetten was de eerste rit er eentje van 142 kilometer met 2.715 hoogtemeters. Jawadde, dadde…
www.trans-portugal.com

RANDSTUK

En nog véél meer

Het bovenstaande lijstje is uiteraard heel selectief samengesteld uit een inmiddels ellenlange lijst. Had je in het begin enkel een Crocodile Trophy en een Bike Transalp als grote organisaties, dan is het aanbod inmiddels enorm uitgebreid want elke MTB-regio die naam waardig heeft wel een meerdaags evenement dat begint met ‘Trans’. Een bijzonder uitgebreide lijst van meerdaagse MTB- en hardloopevenementen vind je op www.stageraces.com