Deel dit artikel:

Zuid-Limburgse wielertoertochten werken aan kwaliteitskeurmerk

Tien belangrijke wielertoertochten slaan de handen in elkaar.

De tien grootste wielertoertochten van Zuid-Limburg werken al sinds 2014 samen onder de naam Velo-t. De toertochten zijn samen goed voor zo’n 50.000 deelnemers per jaar. Sinsdien werken de organisatoren nauw samen wat betreft data en routes, de samenstelling van een gedragsregelement en uitwisseling van ervaringen.

Dit jaar is Velo-t voornamelijk bezig met het uitvoeren van een onafhankelijke kwaliteitscontrole door de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU). De controle bevat een checklist met dertig punten waarop wordt gecontroleerd.

“We doen als organisatie al ons uiterste best om de onze tochten zo goed mogelijk te laten verlopen, maar toch willen graag door een onafhankelijke controle onszelf toetsen”, aldus Kirsten Offermanns, voorzitter van Velo-t. Ook NTFU-vertegenwoordiger Ben de Weerd is erg blij met het initiatief van Velo-t. “Het kan een voorbeeld zijn voor de rest van Nederland”, klinkt het;

Aandacht voor houding en gedrag is een van de onderdelen van de kwaliteitscontrole en dus zullen alle leden van Velo-t hun gedragsregels met grote borden presenteren aan de start en zullen ze bijdragen aan de ‘Ik fiets vriendelijk’-campagne, die inmiddels in heel Nederland bekendheid geniet.

Die tien toertochten die deel uitmaken van Velo-t zijn Hago Limburgs Mooiste, de Klimclassic, Mergelheuvelland2Daagse, Boogies Extreme, Amstel Gold Race, Omloop Math Salden, Bart Brentjens Challenge, Roger Wijnen Grenslandklassieker, de Volta Limburg Classic en de ODS Classic. Velo-t krijgt ondersteuning van het Huis voor de Sport Limburg. (JL)