Deel dit artikel:

Zomerroutes: Oost-Vlaanderen – Brakel

Parikeberg ligt op de legendarische weg vanuit Brakel richting Muur van Geraardsbergen, op de oude Rondefinale met aankomst in Meerbeke. De helling die er officieel nooit een was. Brakel moet qua bekendheid de duimen leggen tegen Oudenaarde maar heeft een bijzonder interessante ligging. Noordwaarts trek je de Zwalmvallei in, die je zal verrassen met zijn rustieke dorpjes. Zuidwaarts steek je zowat meteen de taalgrens over richting Henegouwen. Maar het ligt natuurlijk ook pal te midden van Oudenaarde en Geraardsbergen, zodat je je echt flandrien kunt voelen op de bergs en cobbles van de Ronde. Fietsen in het hart van de koers, waar koers een religie is. Spurt jij Ten Bosse op zoals Musseuw dat deed? Of herbeleef je de epische strijd tussen Boonen en Cancellara op de Muur? Fiets je één van de voorgetelde routes, of wil je je aan de Flandrien Challenge wagen met zijn 59 hellingen binnen 72 uren? Brakel, dat is keuzestress waarbij je altijd wint.

Route 1 – Watermolenroute – 40 KM

De watermolenroute is een toeristische route langs de klassieke zeshoekige bordjes met rode rand. Een bewegwijzerde route dus die je langs de mooiste plekjes uit de Zwalmstreek brengt. Onderweg passeer je diverse oude watermolens, doorkruis je de meest landelijke dorpjes, en fiets je langs glooiende wegen doorheen een prachtig landschap. De rode draad van de route is de Zwalmbeek, die destijds als energiebron diende voor diverse watermolens in de streek: Bostmolen, Zwalmmolen, Ijzerkotmolen of Ter Biestmolen. Molens dus, uiteraard, maar ook pittoreske dorpjes als Paulatem of Dikkele. Een ander begrip dat je passeert onderweg is de Mechelse Koekoek, een bekende afslag richting Molenberg. Die Molenberg is inderdaad eventjes doorduwen, maar verder geen onoverkomelijke hindernissen op deze route. Draaien en keren, op en af. Het verveelt geen minuut, de omgeving is prachtig. Kortom, zonder er verder veel woorden aan vuil te maken: het is onze favoriete bordjesroute in de Vlaamse Ardennen.

Deze route vind je hier.

Route 2 – Zwarte van Brakel route – 100 KM

Peter van Petegem, Rondewinnaar en zelf uit Brakel afkomstig, kende deze wegen als zijn broekzak. Op de vaste trainingswegen van De Zwarte van Brakel, maakten we een rondje dat, met start vanuit Parike, meteen richting Muur en Bosberg trekt, en daar ook nog eens de Congoberg aan verbindt. Die laatste is een mooie beklimming die veel minder aangedaan wordt maar zeker de moeite loont om eens op te zoeken. Na dit pittige drieluik gaat het noordwaarts richting Sint-Lievens-Houtem en Oosterzele, om dan van daaruit terug de Vlaamse Ardennen in te trekken. Leef je uit op de Haaghoek, die je in deze route doet van de eerste tot de laatste steen. Twee andere pieken die nadien nog op je wachten zijn de beklimmingen naar ’t Burreken en die achter het Livierenbos. Fiets deze route en treed in de voetsporen van de Zwarte van Brakel, meervoudig winnaar van De Ronde en Omloop Het Volk.

Deze route vind je hier.

Route 3 – Spartacusroute – 180 km

Een route van Cycling in Flanders, over een duizelingwekkende afstand van 180 kilometer. ‘Reserved fort he best’, zou je kunnen zeggen. Voor getrainde fietsers die zichzelf eens tot de limiet willen testen. De route kan je starten op diverse plaatsen: Oudenaarde, Ronse, Geraardsbergen of, jawel, Brakel. Waar je start maakt weinig uit, want het gaat voortdurend op en af. De route heeft wel een groot voordeel: doordat de heen- en terugweg zo dicht bij elkaar liggen, kan je vrijwel op elk ogenblik een shortcut nemen als het je allemaal wat te veel wordt. Doe je dat niet, dan verzamel je over de afstand meer dan tweeduizend hoogtemeters, en dat is Ronde-waardig. Op je programma: de usual suspect in de omgeving maar ook enkele minder bekende varianten. Zet je bijvoorbeeld schrap voor de zeer steile zijkant van de Hotond, Toepkapel of de Ganzenberg. Maar zet je evenzeer scherp voor de nodige kasseien en de Koppenberg. En voor café ’t Berghof, de favoriete stop van Frank Vandenbroucke om zijn bidons te vullen. Fiets je deze route, dan is zachtjes pedaleren geen optie. Evenmin staat ‘opgeven’ in je woordenboek. Attack!

Deze route vind je hier.

Verblijftip – Flandrien Hotel

Het Flandrien hotel in Brakel is een rasecht wielerhotel voor individuen of groepen. Voor Bernard Moerman en Jamie Anderson, de oprichters en beide begeesterd door creatief management, is dit de realisatie van een levensdroom. “Act what you preach.” Beide heren willen mensen helpen om de fiets een plaats te geven in de work-life balance. Ze gaan daarin erg ver. Zo zijn er niet alleen kamers en een clubhuis, men pakt er ook uit met een tentoonstelling van foto’s van de hand van Kristof Ramon en Pop-art van John Mettepenningen, de “Andy Warhol of cycling”. Verder organiseert men op deze locatie workshops en events, en heeft het Flandrien Hotel een podcast uit de grond gestampt. Daarnaast is er een heuse fietscollectie ter plekke, die de evolutie van staal naar carbon weergeeft. Tegen betaling zijn de fietsen zelfs te gebruiken voor een fotoshoot of rit. Naast diverse kamers is er ook een appartement tot zes personen, samen goed om 34 personen te slapen te leggen. Standaard check-out is om 15 uur, zodat je ’s morgens nog even op de fiets kunt springen en nadien douchen. Flandrien Hotel wil je verblijf zorgenvrij maken, en de tijd op je fiets maximaal. Een echt fietshotel.

www.flandrienhotel.com
Hollebeekstraat 6, 9661 Parike – Brakel