De Provincie Luik is -grotendeels- het decor voor La Doyenne, het wielermonument tussen Luik en Bastenaken. De regio staat bol van hellingen met naam en faam waarop legendarische wielerstrijd werd geleverd. De Epic ride Neige-Bastogne-Neige, de steile La Redoute waar VDB en Evenepoel uitpakten, of een der langste beklimmingen van ons land: Col de Rosier. Evenzeer zijn er ultrasteile kuitenbijters als Stockeu, Thier de Coo en Ferme Libert, stuk voor stuk heroïsche hellingen waar je een pak cotacol-punten op verzamelt. In Luik is voor iedereen wat wils. Voor zowat alle Belgen zijn de Ardennen haalbaar in een daguitstap, maar waarom niet meteen een (lang) weekendje Ardennen boeken? Even de auto in en je bent rijp voor een korte fietsvakantie met veel klimwerk. Wedden dat je ontspannen en voldaan terugkomt na een overdosis hoogtemeters? Je krijgt hier alvast inspiratie voor een gevarieerde fietsvakantie, met een selectie tochten vanuit Le Coffee Ride in Coo.
Route 1 – Zachte route – 60KM
Een niet te moeilijk ritje dat je meeneemt naar de kleine rustige weggetjes, weg van grote namen of zware beklimmingen. Geen lang of steil klimwerk op deze rit, en weg van de wegen die aangedaan worden op de wielerklassieker. Let wel, zelfs dan verzamel je tijdens de rit meer dan duizend hoogtemeters. Vanuit Le Coffee Ride gaat het naar La Gleize, de voet van de Rosier waar ook de schoonouders van Lawrence Naesen een hotel (Aux Ecuries De La Reine) uitbaten. We gaan echter niet omhoog maar dalen verder af naar Cheneux, de officiële voet van de klim. Van bij de Amblève klim je door naar Rahier langs rustige wegen, om via Xhierfomont en enkele haarspelden terug af te dalen richting rivier. De westelijke kant van de route bestaat uit een afdaling en lange geleidelijke klim tot je bij Haute-Bodeux het hoogste punt van de route bereikt, op pakweg 450 meter hoogte. Nadien daal je af naar Trois-Ponts om de rit af te sluiten bij Le Coffee Ride, waar een lekkere koffie klaarstaat om na te praten over de indrukken.
Deze route vind je hier.
Route 2 – Ardennenroute – 80 KM
Deze route trekt zuidwaarts vanuit Coo en brengt je eveneens door een onbekende regio. Verwacht je tijdens deze route aan een pak passages dwars door eindeloze dennenbossen, afgewisseld met enkele knappe vergezichten. Je beklimt een variant van de beruchte Les Hezalles, fiets door een open landschap langs Lierneux en fietst een klein stukje over de Ravel naar Sankt-Vith, waar je rakelings langs fietst op deze tocht. Vervolgens klim je naar het Europese paardenmekka bovenop Mont de Soie. Helemaal op het einde moet je ook over de Cote de Spineux, die eigenlijk dezelfde flank als de Côte de Wanne beklimt. Het is de zwaarste uitdaging van deze tocht. Terug afdalen naar Trois-Ponts doe je langs de Cote d’Aisomont, een van de favoriete trainingshellingen van Remco Evenepoel. De afdaling is lang en gezapig, met onderweg een knap uitzicht en een mooi overzicht op Trois-Ponts. Deze tocht vervult je zinnen met de geur van hout, en prachtige Ardeense landschappen. Vergis je echter niet, toeren in de Ardennen is maar zelden (lang) vlak. Vergeet dus je klimmersbenen niet.
Deze route vind je hier.
Route 3 – Klimroute – 120 KM
Dit is een route voor de getrainde sportievelingen, goed voor een volledig dagje Ardennen. Het profiel van de rit lijkt op haaietanden. Voortdurend gaat het op en af. Smeer je kuiten in voor het serieuze klimwerk over Col de Brume, naar de waterspaarbekkens die hoog boven Coo uittorenen. De côte de Xhierfomont, en de lange beklimming naar de top van de Rosier overwin je ook. Met maar liefst acht kilometer is dit een van de langste beklimmingen van ons land, met enkele pittoreske passages zoals de haarspeld door La Gleize langs kerk en oorlogstank. Ook na de middagstop wachten nog enkele uitdagingen, met de geleidelijke Aisomont en de brutale Stockeu die de kuiten danig zullen verzuren. Waan jezelf een held over de wegschilderingen en langs het monument van Merckx. Deze rit heeft het allemaal: haarspelden, mooie plaatjes, rustige wegen en een volle dag in het zadel. Uitrusten kan je bij de grootste waterval van België. Dat zal na meer dan 2700 hoogtemeters meer dan welgekomen zijn.
Deze route vind je hier.
Verblijftip – Le Coffee Ride
Check je de website van Le Coffee Ride, dan besef je meteen dat het om meer gaat dan een lekkere koffie bij het fietsen. Deze locatie aan de voet van de loodzware Thier de Coo, en op een boogscheut van de befaamde waterval, kan tot 26 personen herbergen in 2-, 3- en 4-persoonskamers. Van daaruit kan je met de fiets vele richtingen uit. De hellingen van Luik-Bastenbaken-Luik, het pittoreske achterland met zijn talrijke kleine rustige baantjes, of zelfs met de gravelfiets richting Hoge Venen.
De zaak is enkel tijdens het weekend open van vrijdag tot zondag. Naast een slaapplek kan je er ook aanschuiven voor een ontbijt, pasta en -op zaterdag- een barbecue. Daarnaast zet uitbater Jeroen Van Schelven ook in op de verkoop van een wielercollectie, wordt er werk gemaakt van events en ingezet op een podcast. Ook wat extra inspiratie voor fietsroutes tijdens je verblijf in de Ardennen kan je trouwens op de site terugvinden. En vergeet geen souvenirtje mee te nemen uit de shop: van volledige outfit tot petjes of koffiebonen.
www.lecoffeeride.cc
Avenue Pierre Clerdent 14, 4970 Coo – Stavelot