Deel dit artikel:

Zomerroutes: Haspengouw – Borgloon

Zoek er niet naar beruchte hellingen uit klassiekers. Start- of aankomstplaatsen van belangrijke wielerwedstrijden vind je er evenmin. Op koers historisch vlak is Haspengouw een woestenij. Misschien is de regio daarom voor veel fietsliefhebbers nog een goed bewaard geheim. Dat is jammer, want de streek op de grens van de provincies Limburg, Luik, Namen, Vlaams- en Waals-Brabant heeft voldoende troeven om het fietsers naar hun zin te maken. Het landschap tussen de Demer en de Maas is aangenaam glooiend, de landbouwwegen zijn er autoluw. In alle rust een tocht maken tussen uitgestrekte boomgaarden en langs wijnranken kan in eigen land, je hoeft er echt niet voor naar het verre zuiden te trekken.

Route 1 – Kerk en kapel route – 45 KM

Deze korte route is als een aperitiefhapje dat de honger niet stilt maar je laat verlangen naar meer. Het is een prima eerste kennismaking met al het landelijke moois dat de streek te bieden heeft. Ze leidt bovendien naar twee opmerkelijke bouwwerkjes die je moet gezien hebben wanneer je Haspengouw bezoekt. Na vijf kilometer al, bereik je Reading between the Lines, een stalen constructie van tien meter hoog in de vorm van een kerkje. Het kunstwerk ligt op een heuvel en is zo gebouwd dat je er doorheen kan kijken naar het groene panorama rondom.
Ongeveer twintig kilometer verderop, in Brustem, vind je de tweede blikvanger. De Zwevende kapel is een werk van kunstenaar Frits Jeuris, opgetrokken uit gekloven kersenstammen. Het lijkt ieder moment van de helling te kunnen tuimelen waarop het is neergeplant. Om beide bouwsels van nabij te bewonderen moet je even van de fiets, ze liggen niet onmiddellijk aan de rijweg. Laat je hierdoor niet afschrikken, ze zijn ook op fietsschoenen vlot toegankelijk.

Deze route vind je hier.

Route 2 – Boomgaardroute – 80 KM


De naam van deze route is niet toevallig gekozen, 80 kilometer lang ontvlucht ze de drukte en neemt ze je mee doorheen de Haspengouwse boomgaarden. Vertrekpunt Borgloon ligt in zuidoostelijk Vlaanderen, net boven de taalgrens. De vruchtbare grond zorgt er voor intensieve fruitteelt en op de flanken van sommige glooiingen zelfs voor wijnbouw. De inplanting van druivelaars betekent natuurlijk dat de regio niet vlak is. De eerste kilometer rolt gezapig naar beneden maar vrijwel onmiddellijk daarna gaat het bergop. Zo blijft het onafgebroken verder gaan. Verwacht geen steile klauterpartijen of hoge stijgingspercentages, de rit is een aaneenschakeling van korte hobbels die soms uitkijken boven de begroeiing en dan weer ingekapseld zitten tussen symmetrisch opgestelde fruitbomen.
Halfweg, bij Landen, krijg je tijdelijk meer open vergezichten voorgeschoteld, maar na het stukje Ravel richting Namen, rijd je opnieuw de sappige vruchten tegemoet. Onderweg doe je enkele strookjes kassei aan, ze zorgen voor wat peper en zout maar zouden in Noord-Frankrijk niet met veel sterren worden bekroond. Zowel getrainde als minder geoefende fietsers kunnen zich uitleven op de smalle baantjes. Behalve dat ene weekend in het voorjaar, wanneer de brullende motoren van de Rally van Haspengouw de vogeltjes overstemmen.

Deze route vind je hier.

Route 3 – Jonagoldroute – 115 KM

Verlaat je Borgloon langs het noordoosten, dan vlakt het uitzicht na een tijdje stilaan af. Naarmate je de Maas nadert, laat je ook de rijen appel- en perenbomen achter. Voorbij Bilzen, na ongeveer 25 kilometer, zou je kunnen doorsteken naar Maastricht. De Zuid-Limburgse klimmetjes zijn niet veraf. Deze route is echter meer op het lijf geschreven van de niet-klimmers, meer Jonagold dan Amstel Gold, en buigt voor Lanaken af richting Zutendaal.
Bij het openluchtmuseum van Bokrijk leidt een fietspad je dwars door een vijver. In het midden van de 200 meter lange sleuf staat het water aan weerszijden op ooghoogte. Zes kilometer verder rijd je niet door maar over het water. In Hasselt brengt de gloednieuwe fietsbrug De Langeman je naar de andere kant van het Albertkanaal. Halt houden om een jenever te proeven mag maar is niet aangeraden want je krijgt snel opnieuw hellinkjes te verwerken. Je zal geen bekende toppen kunnen afvinken, maar na iets meer dan 115 kilometer heb je toch ruim 700 hoogtemeters overwonnen.

Deze route vind je hier.

Verblijftip – Café Coureur, Borgloon

Eric Vanderaerden, Johan Vansummeren, Dylan Teuns, … De kamers van hotel Café Coureur zijn niet genummerd, ze dragen de namen van Limburgse wielrenners. De verwijzingen naar de koers zijn alom aanwezig.
Je kan er als koppel terecht maar met zeven tweepersoonskamers en een grote achtpersoonskamer is Café Coureur ook geschikt voor groepen die een meerdaagse fietsvakantie plannen. Vooral het eigen wielercafé met een ruim assortiment wielerbieren en een panoramisch terras, valt bij veel clubs in de smaak. 
Wifi, airco, een afgesloten fietsenkluis, oplaadpunten voor fiets en auto, … alle faciliteiten die je van een modern hotel verlangt, zijn aanwezig. Een afspuitstand en een reparatiehoek zijn nuttige extra’s.

En voor wie onze routes niet volstaan, zijn er ook GPS-trajecten uitgetekend voor de MTB en de gravel fiets.

www.cafecoureur.cc

Oorsprongstraat 5, 2840 Borgloon