Deel dit artikel:

Zomerroutes: Hageland – Tremelo

Het Hageland is een bijzonder aantrekkelijke regio voor fietsers. Wie er ooit al een tocht maakte, keert er zeker terug. En dankzij de wielerwedstrijd Dwars door het Hageland is de streek tussen Leuven, Aarschot en Diest ook voor de modale fietsliefhebber niet langer een blinde vlek. De erelijst van die wedstrijd verraadt trouwens meteen welk terrein je er voor de wielen krijgt. Terpstra, Van der Poel, Rickaert, Tiller … zijn costauds, sterke bonken, die hun power kwijt kunnen op de vele korte klimmetjes die er moeilijk te ontwijken zijn.
Het Hageland is ook de heimat van Sven Nys. De provincie Vlaams-Brabant eerde de populaire ex-crosser door zijn trainingsparcours met zeshoekige bordjes te bewegwijzeren. Die Sven Nys route van 93 kilometer is een aanrader. Wij voegen er graag drie alternatieven aan toe omdat het verhaal van het Hageland niet verteld is na één hoofdstuk.

Route 1 – Wereldkampioenenroute – 50 KM

Deze korte route is de meest atypische uit het aanbod. Na de rimpeling bij het Sven Nys Cycling Center, die gemakshalve de Balenberg wordt genoemd, krijg je nauwelijks nog hoogtemeters te verwerken. Via de Demerdijk gaat het autovrij tot Werchter. Het is wel raadzaam om vooraf rekening te houden met de evenementenkalender, want drie à vier weekends per jaar lokt de plaatselijke festivalweide duizenden feestgangers naar dit kleine dorp en dan is er werkelijk geen doorkomen aan.
Na een rustig ommetje via Wakkerzeel bereik je de Leuvense Vaart. In Boortmeerbeek verlaat je het loodrechte jaagpad en leidt een korte onverharde dreef richting Haacht. Daar helpt de Pater Damiaan Fietsbrug je over de Dijle. Op amper tien kilometer van de startplaats passeert het traject bij de Niels Albert Bike Store. De ex-wereldkampioenen Nys en Albert kan je met een beetje goede wil buren noemen.
Onder het gebladerte van Natuurgebied Bolloheide rond je de vlakke route af.

Deze route vind je hier.

Route 2 – Kannibalenroute – 80 KM

Het zou ongepast zijn de credits voor deze route op te eisen, het is namelijk een light versie van de Sven Nys route. In het spoor van de maestro zelf raap je haast 1000 hoogtemeters op. Voor wie dat iets teveel van het goede is, hebben we enkele shortcuts voorzien waardoor goed getrainde fietsers samen op pad kunnen met hun minder scherpe kameraden.
De aanloop blijft gelijk maar na een kleine vijftien kilometer snijden we een eerste stukje af en pikken net op tijd in om in Aarschot de kaarsrechte Schoonhovendreef te beklimmen. Door al in Rillaar, de thuisbasis van crosslegende Roland Liboton, de E314 te dwarsen, wordt de route een tweede keer ingekort. De pittige Solleweg ontloop je echter niet.
Na het Kasteel van Horst dat model heeft gestaan voor de woonst van De Rode Ridder, volgt een passage door Meensel-Kiezegem, waar ooit de wieg van Eddy Merckx heeft gestaan. Een standbeeldje herinnert hieraan.
Pas in de buurt van Wezemaal zit het klimwerk erop en gaat het via Rotselaar over vlakke wegen naar de aankomstlijn. De Kannibalenenroute is minder zwaar dan het origineel maar met meer dan 650 hoogtemeters in de eerste 60 kilometer, is ze niet te onderschatten en blijft de geest van Nys’ trainingsronde toch gerespecteerd.

Deze route vind je hier.

Route 3 – Bedevaartroute – 120 KM

De langste route vertrekt noordwaarts. Na Begijnendijk volgt ze de fietsostrade tussen Aarschot en Herentals. Ondanks de zigzagjes om de laagvliegers af te remmen, is dat nog altijd snelste weg naar het Albertkanaal. Daar volgen we het water om er vervolgens bij Winkelomheide een lusje stille Kempen aan te breien. Zonder hoogteverschillen gaat het via Vorst naar Molenstede. Die plaatsnaam doet bij heel wat fietsers een belletje rinkelen, want daar ligt De Poggio van Diest. Net als in de Primavera gaat een lange vlakke aanloop de beruchte finale vooraf. Het Grasbos – want zo heet De Poggio officiëel – dankt zijn bijnaam aan de brede haarspeldbocht net voor de steilste strookje van om en bij de veertien procent.
Op de terugweg volgt een tweede fietsersmagneet, de Basiliek van Scherpenheuvel. Vooral in mei, de Mariamaand, trekken wielertoeristenclubs op zondag naar dit bedevaartsoord om er een kaarsje te branden. In vogelvlucht zijn we slechts een forse steenworp van de start- en aankomstplaats verwijderd, maar een ommetje langs de meanderende Demer brengt de totale afstand op 120 km.

Deze route vind je hier.

VERBLIJFTIP – SN Logies, Tremelo

SN Logies is de B&B die Sven Nys uitbaat met zijn partner Anneke. De vijf kamers zijn stijlvol ingericht. Met namen als Koppenberg, Louisville en Sankt Wendel verwijzen ze naar plaatsen die cruciaal zijn geweest in Svens carrière als veldrijder. De eetruimte en de keuken zijn gemeenschappelijk. Je kan vooraf een ontbijtmand bestellen, maar net zo goed zelf koken. De B&B is daardoor ook geschikt voor bedrijfsweekends of groepsuitstappen.

Vanuit Tremelo kan je heel diverse tochten maken. Noordwaarts zit je vrij snel in de vlakke Kempen en zuidwaarts gaat het meteen bergop en bergaf. Hou je meer van offroad? Prima, het Sven Nys Cycling Center op de Balenberg is vlakbij. Mocht het daar een modderige bedoening zijn, dan kan de vuile sportkledij gewassen en gedroogd worden in de wasruimte. De Kannibaal van Baal woont zelf op wandelafstand, wanneer hij niet in het buitenland verblijft, loopt hij gegarandeerd even langs om kennis te maken.

www.snlogies.be
Felix Aertgeertsstraat 15, 3128 Tremelo