Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Zipp Firecrest tubewielen met discs

Ook het 202 carbon draadwiel werd vernieuwd.

Veldrijders en wegrenners opgelet: de Zipp 202 Firecrest Tubular Disc wielen zijn de meest duurzame carbon wielen van Zipp tot dusver. De nieuwe 202 bouwt voort op het lichtgewicht klimwiel 202 Tubular, maar dankzij een veel sterkere velg kan de nieuwe set ook voor het ruigere off-road-geweld gebruikt worden. Toch blijft het gewicht voor de set beperkt tot 1330 gram.

In een intervalsport als veldrijden komt dat lage gewicht natuurlijk als geroepen: je kunt sneller optrekken na de bochten. De 202 Tubular Disc werd dan ook ontwikkeld op vraag van Jeremy Powers, meervoudig nationaal kampioen van de USA, die zocht naar een lichte wielenset voor in het veld.

De 202 Disc heeft 32 mm hoge velgen, met een breedte van 25.4 mm, die aerodynamisch geoptimaliseerd zijn met ABLC-dimples, een patroon dat lucht beter doet aanliggen en minder weerstand opwekt. De naven zijn Zipp’s 77/177D modellen en die zijn compatibel met steekassen. Je kunt de cups van de bijgeleverde Tangente snelspanners handmatig verwijderen en naar wens 12×100 of 15×100 assen (vooraan) en 12×135 of 12×142 (achteraan) steken. Sapim CX-Ray spaken zorgen ervoor dat de wielen één geheel blijven. Een voorwiel weegt 615 gram, achteraan is dat 715 gram. De prijs voor al deze toptechnologie blijft in lijn daarmee: 2.400 euro.

Heb je het nog altijd niet begrepen of schijfremmen, geen nood, want Zipp stelde zich ook ten taak om hun lichtste klimwiel, de 202 Firecrest, nog verder te verbeteren. Het nieuwe 202 NSW Carbon Clincher draadwiel is het resultaat. Kan gebruikt worden op elk terrein, tijdens elke rit, aldus Zipp.

Omdat het uitgangspunt voor dit wiel was om er het snelste carbon draadwiel van te maken, werd aan de aerodynamica ook weer de nodige aandacht besteed. ABLC Sawtooth profilering op de velgwanden en Impress Graphics (geprinte bestickering) maken dat de lucht met minimale weerstand langs glijdt. Dankzij een nieuwe carbon lay-up kon de velg lichter worden gemaakt, een voorwiel hangt nu 640 gram aan de haak, het achterwiel blijft steken op 750 gram. Dat maakt een totaal van 1390 gram, voorwaar niet slecht voor draadwielen!

Andere wetenswaardigheden: de Cognition achternaaf is geschikt voor cassettes van 10-42 tanden. Een Showstopper remrand maakt remmen onder alle omstandigheden, nat of droog, volgens Zipp zelf beter dan ooit.

De nieuwe 202 NSW wielen kosten 2.800 euro, maar dan krijg je er ook wieltassen, titanium uitvalnaven, remblokjes, banden en velglinten bij. (RVS)

Gerelateerde artikels