Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Zijn dit echt de eerste zadels van Ere Research?

Na een complete lijn van racefietsbanden komt het piepjonge Zwitserse bedrijf Ere Research nu met een eerste serie zadels op de markt, de Genus en de Omnia, die allebei een unieke eigenschap hebben: je kunt de flexibiliteit ervan instellen. Tijdens het fietsen!

Eerst even toelichten: Ere Research is het merk waarmee de Nederlander Piet van der Velde aan de weg timmert. Eerst met banden, nu dus met zadels. Van die banden keken we nog enigszins op, van de zadels helemaal niet, want Piet was in een recent vorig leven nog hoofdontwerper bij Selle Italia, en toverde daar aan de lopende band zadels uit zijn hoed.

Zijn innovatiedrang is nog niet gestild, zo tonen de Genus en Omnia zadels. In samenwerking met de ergonoom Roger Minkow werkte Van der Velde een heel nieuw concept uit: dat van de Comfort Trigger. Het is een voorziening die maakt dat je het comfortniveau van het zadel tijdens de rit kunt aanpassen. De Trigger is een klein hendeltje onderaan de neus van het zadel dat je losser of vaster kunt stellen, om daarmee het inveren van het zadel te beïnvloeden.

Foto: de Comfort Trigger is opnieuw een bijzondere innovatie.

Op die manier kun je volgens Ere het comfort aanpassen aan de ondergrond, de duur of het stijgingspercentage in een rit (bij dat laatste moet je denken aan meer flex instellen bergop, waardoor je dieper in het zadel zakt en meer power kunt ontwikkelen, aldus Ere).

Het Genus zadel heeft een vlakke bovenkant, het Omnia zadel is gekromd, en volgens Ere Research worden daarmee de verschillen in flexibiliteit in de onderrug tussen verschillende fietsers voldoende gedekt. De zadels komen er in de breedtes 133 mm, 145 mm en 157 mm en in de lengtes 240 mm of 270 mm. Een 145×240 mm zadel weegt 125 gram. De prijs ligt op 330 euro. Verkrijgbaar vanaf het najaar.