Deel dit artikel:

Zadelmaker Astute houdt het Italiaanse vakmanschap in leven

Je vindt ze niet of nauwelijks meer, de merken die hun zadels volledig in Italië vervaardigen. Eén van de spaarzame uitzonderingen – misschien wel de enige! – is Astute, een jong, fris merk. Dit seizoen zijn het de profs van Direct Energie en Dimension Data die voor deze topproducten kiezen.

Welk merk kan tegenwoordig nog claimen dat het zijn zadels in Italië zowel ontwerpt als vervaardigt? Astute in ieder geval. En daar blijft het wellicht ook bij. Het schetst een beetje de achtergrond waartegen het merk is ontstaan. Het werd opgericht door vakmensen uit onvrede over het langzaam verdwijnen van het Italiaanse zadeldesign en -ambacht. Mensen met kennis en ervaring wilden dat niet laten gebeuren en zetten Astute een paar jaar geleden op.

De passie voor het vak is terug te zien op en aan de zadels van Astute. Het merk brengt enkel premiumproducten op de markt. Zowel het ontwerp als de afwerking voldoet aan de hoogste standaarden. De inspanningen zijn erop gericht om fietsers meer comfort te bezorgen, de stabiliteit te vergroten en energie te besparen. Aan het productontwerp zijn uitgebreide onderzoeken voorafgegaan om zo de beste materialen en zadelvormen te bepalen.

Racezadels
Bij Astute zijn er drie hoofdcategorieën zadels voor gebruik op racefietsen: Sun (instap), Star (zadels met rondere vorm) en Sky (vlakke zadels). Alle hebben een breedte van 135 millimeter, met uitzondering van de Pilarga (145 millimeter). Daarachter staat de toevoeging Lite of Line. Waar Lite duidt op een rail van carbon, geeft Line aan dat het desbetreffende zadel een titanium rail heeft. In de catalogus duikt tevens de naam Carb op (enkel in combinatie met Sky). Dit betekent dat ook de onderzijde van het zadel van carbon is.

Een derde toevoeging is VT of SR. VT staat voor verta, wat in het Venetiaanse dialect zoveel als ‘open’ betekent. SR betekent dan weer sarà, oftewel ‘gesloten’. Je voelt hem wellicht aankomen: Astute heeft zowel open als dichte racezadels. Met de verwijzingen naar verta en sarà onderstreept Astute nog maar eens hoe trots ze is op de Italiaanse afkomst. Of beter gezegd: de Venetiaanse wortels (Astute houdt hoofdkwartier in Padua).

Moon
Een vierde, heel ander racezadel is de Moon. Dit model, nieuw voor 2018, heeft net als de Star een rondere vorm. Het is het neusje van de zalm dat ook door veel renners van Direct Energie en Dimension Data wordt gebruikt (zij mogen zelf kiezen waar zij zich prettig bij voelen). Bij de Moon zijn de rails altijd van carbon en is gestreefd naar optimale reductie van trillingen. Ook de materiaalkeuze is daarop gericht.

  • Bekijk hier de complete catalogus en ontdek wat Astute nog meer te bieden heeft. Er zijn bijvoorbeeld ook specifieke zadels voor vrouwen, tijdrijders, off-road, triatleten en baanrenners. Eveneens vinden we stuurlint in het gamma.

Op trainingskamp met Dimension Data

Gerelateerde artikels