Deel dit artikel:

Winnaars Bike of the Year bekend

Belgische fietsfabrikanten blinken uit in verkiezing van fiets van het jaar

De Thompson City Tulsa (stadsfiets), de KTM Macina Tour 10 P5 (E-Bike) en de Lapierre Xelius SL 700 (racefiets) zijn de winnaars van de verkiezing ‘Bike of the Year’. De verkiezing, een initiatief van technologiefederatie Agoria en mobiliteitsvereniging VAB, bekroont de beste fietsen die op de Belgische markt te koop zijn. Twee redacteuren van Grinta!, Bart De Schampheleire en Roel van Schalen, oordeelden mee in de jury van de categorie racefietsen.

Vorig jaar werden er in ons land ruim een half miljoen fietsen verkocht. Met ‘Bike of the Year’ willen beide organisaties het belang benadrukken van veilige en kwaliteitsvolle fietsen. In totaal werden 61 fietsen voor de verkiezing beoordeeld, verdeeld over drie categorieën: stadsfietsen (max 1500 euro), racefietsen (max 5000 euro) en elektrische fietsen (max 3000 euro).

De 31 elektrische fietsen ondergingen uitgebreide tests door een vakjury, aangevuld met een testdag door een consumentenpanel. Op 12 maart onderwierpen twee onafhankelijke jury’s de 30 deelnemende stads- en racefietsen aan een statische en dynamische test. 

Uiteraard waren er ook tal van Belgische modellen vertegenwoordigd en die scoorden erg goed in deze verkiezing. De vakjury koos de City Tulsa van het Belgische Thompson uit Geraardsbergen als beste stadsfiets. En Thompson mag nog eens het podium op dankzij een derde plaats voor de Capella Dura Ace in de categorie racefiets. Oxford Bikes uit Sint-Niklaas behaalde de derde plaats bij de verkiezing van stadsfietsen en Ridley Bikes uit Paal-Beringen kreeg een speciale vermelding van de jury in de categorie racefietsen.

Ons land staat aan de top qua ontwerp en ontwikkeling van fietsen en –toebehoren. Belgische fabrikanten verrichten heel wat onderzoek en ontwikkeling naar materialen, design en aerodynamica. 

De sector is in ons land goed voor een omzet van 60 miljoen euro (handel en herstelling niet inbegrepen) en verovert met succes steeds meer exportmarkten. Sommige bedrijven exporteren tot 90 procent van hun productie. De Belgische fietsindustrie bestaat vooral uit KMO’s die samen zo’n 500 mensen tewerkstellen. Vorig jaar werden er in ons land ruim een half miljoen fietsen verkocht. 

De winnaars:
Stadsfietsen: de top 3

1. Thompson City Tulsa
2. Batavus Dinsdag Light
3. Oxford Buster 21V 

Speciale vermelding van de jury: Gazelle Puur NL+ T7

De jury koos de Thompson City Tulsa als de stadsfiets van het jaar. Zowel de statische als de dynamische beoordeling waren zeer positief. De algemene afwerking en de uitrusting zijn goed en de fiets is voorzien van nuttige accessoires zoals een fietspomp en een stevige bagagedrager. De jury was vooral onder de indruk van de uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding. Oxford Bikes betreedt het derde trapje van het podium met zijn Buster 21V. Dit model van Oxford heeft de jury overtuigd door zijn bijzonder goede prijs/kwaliteitsverhouding en hedendaags design. Het is een lichte en wendbare fiets met verende voorvork en ingebouwd slot. Het is volgens de jury een geslaagde mix tussen een klassieke stadsfiets en een sportfiets. 

Racefietsen: de top 3
1. Lapierre Xelius SL 700
2. Giant Propel Advanced 0
3. Thompson Capella Dura Ace 

Speciale vermelding van de jury: Ridley X-Trail C10 

Lapierre slaagt er volgens de jury met de Xelius SL 700 in om een aantal belangrijke criteria uit diverse nichemarkten samen te brengen in één fiets. Zo is de manier waarop de rem op de voorvork wordt gemonteerd een mooi voorbeeld van een aerodynamisch doordachte ingreep en zorgt de bijzondere frameconstructie voor een overtuigende mix van comfort en stijfheid. Met het lage gewicht accelereert de fiets bijzonder kwiek en de stuureigenschappen zijn die van een echte racefiets. De speciale vermelding van de jury gaat naar het Belgische Ridley met de X-Trail C10. Ridley Bikes speelt volgens de jury een voortrekkersrol in de lancering van nieuwe producten. Met de X-Trail C10 is het bedrijf bij de eersten om met een echte gravel bike op de proppen te komen. 

Elektrische fietsen: de top 3
1. KTM Macina Tour 10 P5
2. Vélo de ville CEB 800
3. Moustache Samedi 27 X-Road 

Speciale vermelding van de jury: Kalkhoff Pro Connect Impulse 9 

De KTM Macina Tour 10 P5 werd door zowel de particuliere als de professionele jury geprezen omwille van zijn uiterst sterke allround-karakter met een perfecte balans tussen comfort en sportiviteit. Ook de combinatie van de uiterst soepele motor en de hoge capaciteit van de batterij werden sterk gewaardeerd.

 

 

Gerelateerde artikels