Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Wiliers befaamde koperkleur is terug

De honderdste Giro d’Italia is onderweg naar Milaan. Voor fabrikanten, zeker de Italiaanse, is de jubileumeditie een mooi moment om speciaal materiaal in de schijnwerpers te zetten. Wilier combineert het heden met haar verleden door de racefiets van Giro-renner Filippo Pozzato in het befaamde koper uit te voeren.

De koperen kleur zien we niet terug op het shirt of het wagenpark van Wilier Triestina – Selle Italia, maar alleen op de fiets van Pozzato, de Cento10Air. Hij is het uithangbord van de Italiaanse wielerploeg. De renner, die eerder in zijn loopbaan onder meer Milaan – San Remo op zijn naam schreef, weet vooral in eigen land velen ogen op zich gericht.

Met zijn koperen fiets brengt Pozzato een eerbetoon aan de lange relatie tussen het 110-jarige Wilier en de honderdjarige Giro d’Italia. Sinds de jaren veertig van de vorige eeuw gebruikte Wilier de koperen kleur op haar stalen frames. Daarbij wordt een techniek toegepast die bekendstaat als ‘cromovelato’. De fabrikant brengt een koperen lak op het frame aan, wat haar extra beschermt. In de jaren veertig was Wilier hiermee een pionier.

De Cento10Air zelf werd nog niet zo heel lang geleden gelanceerd. Het is een allround aerofiets, die volgens metingen van de fabrikant 8 procent aerodynamischer is dan de eerste aerobike die Wilier introduceerde (Cento1Air). De fiets is bovendien 200 gram lichter dan haar voorganger en kan desgewenst banden van 28 millimeter hebben. Met de allround Cento10Air kunnen de profs overal uit de voeten: in de sprints, maar ook in de lange afdalingen.

Nu de koperen toplaag is toegevoegd aan de Cento10Air is de cirkel rond voor Wilier, dat de opgedane ervaring in haar 110-jarig bestaan beschouwt als ruggengraat voor elke nieuwe innovatie. De glimmende koperkleur op de aerofiets is een direct verband tussen de ontwikkeling van moderne racefietsen en de ambacht van degenen die binnen Wilier indertijd verantwoordelijk waren voor de introductie van de koperen laklaag.

Pozzato reed onder meer al in de openingsetappe op Sardinië met de opvallende fiets. Ook in de ’thuiswedstrijd’, de twintigste etappe, rijdt ‘Pipo’ met de koperen fiets. Die rit schiet in gang in Pordenone, niet al te ver van Wiliers vestiging. Verder zien we hem in de elfde rit (het eerbetoon aan Gino Bartali) en de zestiende etappe koersen op de koperen Cento10Air. Het is de rit met de Stelvio, die met 2.758 meter de Cimma Coppi is.