Deel dit artikel:

Wielerwereld is een nieuwe leiderstrui rijker: een shirt in Mondriaan-stijl

De gele trui, bollentrui en groene trui – het zijn allemaal bekende klassementstruien die renners maar wat graag om hun schouders dragen. De Tour de La Provence heeft echter iets bijzonders: een leidersshirt in de stijl van kunstenaar Piet Mondriaan. Daarmee eert de Franse etappekoers Bernard Tapie, die ooit ploegleider was van La Vie Claire en nu medeorganisator is van de ronde.

Wielerfans uit de jongere generaties zullen het misschien niet weten, maar La Vie Claire was een succesvolle wielerploeg die werd opgericht in de jaren tachtig. Grote namen als Bernard Hinault, Lauren Jalabert en Tony Rominger droegen het shirt. Kenmerkend waren de gele, blauwe, witten en rode vlakken, precies zoals in de kunst van de Nederlandse kunstenaar Mondriaan.

“We vonden het tijd om een deel van de wielerhistorie op een eigentijdse manier terug te laten keren”, stelt de kersverse rondedirecteur Pierre-Maurice Courtade. “Bernard Tapie verdient dit, hij steunt de organisatie van de Tour de La Provence op grootse wijze”, zegt hij over Tapie, die aandelen heeft in de krant La Provence. Dat is de belangrijkste sponsor van de wedstrijd.

Donderdag begint de Tour de La Provence. Deze duurt voort tot en met zondag.