Deel dit artikel:

Wielersport populair, met name onder jonge vrouwen

Het aantal wielersporters in Nederland is toegenomen tot meer dan 900.000. Steeds meer mensen wielrennen, mountainbiken of gravelbiken, blijkt uit onderzoek van wielersportbond NTFU in samenwerking met Ipsos. Wat opvalt is dat de helft van de vrouwen in de wielersport jonger dan 35 jaar is. Bij de mannen is dit 23 procent.

Steeds meer vrouwen stappen op een sportieve fiets. Volgens het onderzoek zijn er 133.000 vrouwen onder de 35 jaar die wielrennen, mountainbiken of gravelbiken.

De verhouding tussen mannen en vrouwen op de sportieve fiets verandert daarmee ook. In 2014 was die nog 80 versus 20 procent in het voordeel van de mannen; vandaag de dag 70 versus 30 procent. “Het profiel van de wielersporter is normaal gezien een man tussen de 45 en 55 jaar”, zegt Jos van Schijndel van wielersportbond NTFU. “Nu zien we dat de sterkste stijging elders zit: bij vrouwen tussen 25 en de 35 jaar.”

Corona-effect

Corona heeft ervoor gezorgd dat zo’n 87.000 mensen startten met wielrennen, mountainbiken of gravelbiken. “Fietsen was een van de weinige sporten je die tijdens de lockdowns kon beoefenen”, aldus Van Schijndel. “De meeste mensen wilden fietsen om gezonder en fitter worden. Daarbij werden veel starters door vrienden en bekenden die al fietsen gemotiveerd om te gaan fietsen.”

Gravelbike erbij

De populariteit van gravelbiken zet nog altijd door, zo blijkt uit het Nederlandse onderzoek. Bij het sportief fietsen kiest 13 procent voor de gravelbike. Het merendeel is afgelopen jaar begonnen met deze tak van de wielersport. Het gaat in veel gevallen om mensen die al langer op een mountainbike en/ of racefiets rijden en er nu een gravelbike bij hebben genomen.

Toertochten nog steeds in trek

Zo’n 350.000 wielersporters deden afgelopen jaar mee aan een toertocht. Dat zijn er 50.000 meer ten opzichte van 2019, vooral dankzij de groei van het aantal wielersporters. Toch verschijnen fietsers minder vaak aan de start. Het gemiddeld aantal tochten dat een wielersporter per jaar rijdt, is gedaald van 5 naar 4. Daarmee daalt ook het aantal starts van 1,5 miljoen naar 1,4 miljoen.

Toch ziet wielersportbond NTFU dat toertochten nog steeds in trek zijn. 73.000 wielersporters zijn van plan om binnen nu en één jaar een toertocht te rijden. Vooral de kleinschalige tochten die door wielerclubs georganiseerd worden, zijn in trek. Doorslaggevende factor is de route, waarbij je nieuwe wegen en paden ontdekt.

Kenniscentrum van de Nederlandse wielersport

Als initiatiefnemer van de Wielersportmonitor bracht de NTFU in 2014, 2016, 2017 en 2019 de markt voor sportieve fietsers in kaart. In 2022 deed onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de NTFU, grootschalig onderzoek naar de ontwikkelingen in de omvang van de wielersport en de motivatie van wielersporters.

Gerelateerde artikels