Deel dit artikel:

West-Vlaanderen vier dagen in de ban van fietsen

West-Vlaanderen is over circa twee weken dé place to be voor fietsers. Waarom? Omdat dan West-Vlaanderens Mooiste wordt gehouden. Iedere dag is er een nieuw, uitgepijld parcours in combinatie met een kwalitatieve bevoorrading. Je hebt de keuze uit meerdere fietsafstanden van 25 tot 125 kilometer.

Donderdag 22 augustus

Op donderdag gaan de tochten via Westrozebeke richting Langemark-Madonna. Deze streek is gekend voor de legendarische figuur van Bakelandt en zijn roversbende en de vele seizoensarbeiders. Nabij de bevoorrading in de Madonna kun je kennismaken met een beeltenis van de seizoensarbeiders. De fietstocht is gekenmerkt door de vele vlakke en verkeersarme wegen, wijde landschappen, vele historische hoeves en toeristische attracties langs de route.

De grotere afstanden fietsen doorheen de IJzerbroeken, richting Lo-Reninge. Je fiets langsheen heel wat kanalen en je ontdekt de sassen in Fintele waar de Lovaart de IJzer vervoegt.

Vrijdag 23 augustus

Vrijdag staat Ruddervoorde op het menu. Fietsvriendelijke wegen in een landelijke omgeving zijn de voornaamste ingrediënten van de tochten. Je fiets in het hart van de provincie langsheen verschillende bospartijen naar de bevoorrading in Ruddervoorde. De streek is gekend als de moestuin van Europa. Je maakt onderweg kennis met heel wat landbouwbedrijven en gewassen op de akkers in een rustgevend kader.

De grotere afstanden fietsen richting Beernem en Knesselare. Men fiets overwegend in een groene omgeving, langsheen waterwegen, rechte dreven en dit alles in een oase van rust en kalmte.

Zaterdag 24 augustus

De fietsers gaan op zaterdag op ontdekking in het zuidelijke deel van de provincie. Zij verkennen de streek rond Kruiseke, Geluveld en het Heuvelland. Het fietstraject is een aaneenschakeling van glooiende landschappen, vergezichten en mooie panorama’s.

De sportieve fietsers fietsen dwars doorheen het West-Vlaamse berglandschap. Fietsen door het Heuvelland staat synoniem voor een uitdagend parcours in een schitterend decor. Mountainbikers kunnen zich uitleven in de West-Vlaamse velden richting Moorslede en Ledegem.

Zondag 25 augustus

De langste afstanden fietsen op zondag richting Werken en Diksmuide. Het vlakke polderlandschap, getekend door de vele weersinvloeden, is een schitterend fietsdecor. De tocht van 50 kilometer gaat rondom de stad en heeft Passendale als stopplaats.

Gezinnen met kinderen kunnen deelnemen aan de Zoevende Zapper, een fietstocht van 15 of 25 kilometer die volledig in het teken staat van het kind met spel en plezier onderweg. Mountainbikers ontdekken de streek van Staden langsheen onverharde wegen. Wandelaars zijn eveneens welkom voor een wandeling doorheen onze stad!

Coppa Grinta!

West-Vlaanderens Mooiste is onderdeel van de Coppa Grinta!. Dit is een lijst met zeventien toertochten die je ab-so-luut moet fietsen. Omwille van hun kwalitatieve organisatie die zich uit in een mooi parcours, goede bevoorradingen, een toffe sfeer en après-bike en perfecte accommodaties om veel fietsers te ontvangen. Ze zijn gespreid over het hele land en over het ganse fietsjaar.

Jelle Wallays van Lotto Soudal liet zich eerder al op het parcours van West-Vlaanderens Mooiste zien. Bekijk de video