Deel dit artikel:

Weektip: zo vervang je je cassette

Is de cassette van racefiets aan vervanging toe? Of ga je de bergen in en wil je een lichter verzet? Dan is het tijd om een andere cassette te monteren. Als je de klus zelf wilt klaren, dan heb je wellicht baat bij de adviezen in deze weektip. Bekijk ook de video.

Wat heb je nodig?

Begin goed en zorg dat je het juiste gereedschap op de werkbank hebt. Je hebt in feite twee hulpmiddelen nodig: een cassette-afnemer en een kettingzweep. Met eerstgenoemde draai je de sluitring van de cassette los en vast. Let hierbij op welke je aanschaft, want Shimano gebruikt een andere sluiting dan bijvoorbeeld Campagnolo. Het gereedschap is niet uitwisselbaar. Het tweede gereedschap, de kettingzweep, is bedoeld om de cassette tegen te houden bij demontage van de cassette. De kettingzweep is, in tegenstelling tot de afnemer, wel uitwisselbaar.

Stap 1: demonteer de cassette.

Zet de kettingzweep op de cassette en zorg ervoor dat de zweep in zijn geheel op hetzelfde landwiel ligt. Plaats de cassette-afnemer op de sluitring om deze los te kunnen draaien. Gaat dat niet zo eenvoudig en zit de ring muurvast? Gebruik dan wat WD40. Nadat dit goedje enige tijd is ingetrokken, waag je opnieuw een poging. Als de sluitring los is, verwijder je de cassette van het wiel.

Stap 2: monteer de nieuwe cassette

Neem de nieuwe cassette erbij. Leg intussen het wiel op de grond en houd de zijde waar de cassette moet komen aan de bovenkant geplaatst. Steek nu de losse tandwielen en tussenliggende ringen (in de volgorde van groot naar klein) óf, indien de kransjes aan elkaar zijn geklonken, de gehele cassette. Tot slot neem je de sluitring erbij en draai je deze met de hand aan.

Stap 3: zet de cassette vast

Met behulp van de cassette-afnemer draai je de cassette vast – draai precies in tegenovergestelde richting van de wijze waarop je hem hiervoor losmaakte. Let op: als hij vast zit, hoef je hem niet nóg strakker vast te zetten.