Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Weektip: blijf ook bij trainingen in de kou goed drinken

De temperaturen blijven ook deze week vrij laag. Dat brengt ons bij deze weektip over drank en voeding: blijf ook bij kou goed drinken. Hij klinkt misschien als een open deur, maar is voor veel fietsers toch een valkuil.

Bij een zomerse cyclo met temperaturen van meer dan 30 graden Celsius zweten we het vaak uit. Het bewijs zijn de ingedroogde zoutringen die we opmerken in de kleding bij collega-fietsers of bij onszelf zodra we het fietsshirt uittrekken. Ook bij trainingen in de koude wintertijd zweten we, al is de totale hoeveelheid vochtverlies aanmerkelijk kleiner.

Betekent dit dat we een rem op het drinken kunnen zetten? Neen! Als gezegd zweten we nog steeds tijdens de inspanningen. Daarbij is de koude lucht die we inademen aanzienlijk minder vochtig. Daardoor kan er via de luchtwegen meer vochtverlies optreden. Per saldo is het totale vocht- en zoutverlies slechts een beetje kleiner dan in de warmere periodes van het seizoen. Goed drinken blijft dus onverminderd belangrijk, ook als het koud is.

Meer warmte-energie

Een aanvullende tip: blijf eten. Bij koude omstandigheden moeten we zelfs wat meer warmte-energie produceren om de temperatuur van het lichaam op peil te houden. Koolhydraten zijn dus zeer welkom tijdens de training. Houd deze stelregel aan: 30 tot 60 gram koolhydraten per uur bij een training die langer dan een uur duurt. En tot 90 gram koolhydraten bij een langdurige rit of zeer intensieve inspanning. Vervang de dorstlesser door een energiedrank.