Deel dit artikel:

Weektip: alles over je Shimano-schoenplaatjes

Heb je nieuwe racefietsschoenen gekocht? Dan is het zaak dat je daar op de juiste wijze schoenplaatjes op monteert. In deze weektip tonen we aan de hand van Shimano-plaatjes hoe je dat doet.

Schoenplaatjes vormen de interface tussen de fietsschoen en het pedaal. Shimano-pedalen en -schoenplaatjes zijn binnen deze categorie een van de meest gebruikte producten (andere bekende pedaalaanbieders zijn: Look, Time en Speedplay). Ze zijn erop gemaakt om als één systeem te werken en zijn precies op elkaar afgestemd. Dat draagt bij aan maximale krachtoverdracht en veiligheid.

Er zijn drie varianten SPD-SL-schoenplaatjes: een rode, gele en blauwe set. Elke variant biedt je voet verschillende maten van zijwaartse bewegingsvrijheid ten opzichte van het pedaal. De schoenplaatjes hebben een afstelbereik van 11 mm voor-achter en 5 mm links-rechts. Als de stopper van de plaatjesmoer (plastic) op de schoenzool wordt verwijderd, wordt het afstelbereik voor-achter verhoogd naar 22 mm.

De drie kleuren SPD-SL

  • SM10 (rode schoenplaatjes): geen zijwaartse speling mogelijk
  • SM11 (gele schoenplaatjes): ‘front-center’ roterend plaatje met 6 graden speling voor en achter
  • SM12 (blauwe schoenplaatjes): ‘front-center’ roterend plaatje met 2 graden speling voor en achter

SM20

Perfecte symmetrie is zeldzaam in de natuur en fietsers zijn daarop geen uitzondering. Het is zelfs niet ongewoon dat het ene been langer is dan het andere. Om dit te compenseren, heeft Shimano SPD-SL opvulplaatjes ontworpen, die zorgen voor 1 tot 5 mm verschil in hoogte.

Onderhoud

Schoenplaatjes slijten en moeten periodiek worden vervangen. Je plaatst nieuwe schoenplaatjes wanneer je de schoen moeilijk losklikt of als het losklikken veel makkelijker gaat dan toen het schoenplaatje nieuw was. Er is ook een visuele indicatie: als het gekleurde deel van het schoenplaatje versleten raakt, moet het plaatje worden vervangen.

  • Voor: vervang de schoenplaatjes wanneer de zwarte laag onder de plaatjes te zien is.
  • Achter: het schoenplaatje moet worden vervangen wanneer het is afgesleten tot aan de referentiestreep voor vervanging.