Deel dit artikel:

Wahoo volgt baanrenner Van der Burg op weg naar Spelen

“Met 65 kilometer over de olympische baan, dat moet een kick geven.”

Wahoo (KICKR) support de Nederlandse baanwielrenner Joost van der Burg en volgt hem op weg naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.  “Een training op de KICKR is een goede nabootsing van de werkelijkheid. Je kunt heel gecontroleerd trainen en je blokken uitvoeren.”

“Ik heb redelijk wat gespaard. Dat geld heb ik in trainingskampen gestopt. Er is maar één doel: beter worden”

Alles op alles
Het woord ‘Rio’ rolt soepel en vertrouwd over Van der Burgs tong. Toch leken de Copacabana en het het reusachtige standbeeld van Christus de Verlosser tot voor kort verder weg dan ooit. Van der Burg, als 7-jarige knul begonnen bij de plaatselijke toerclub (“Een prachtige tijd: met leeftijdsgenoten op zondagochtend een rondje rijden en dan appeltaart eten”), kreeg in 2012 te horen dat zijn niveau onder de maat was voor een plaats in de nationale selectie.
“Ik moest een scherpe tijd rijden op de individuele achtervolging en klokte 4.50 minuten. Dat was bij lange na niet voldoende. Bij de KNWU zei men: ‘Het is leuk dat je fietst, maar je hebt het gewoon niet. Ga je eigen weg’. Dat vond ik lastig te accepteren. Ik wilde laten zien dat ik het wel kan. In 2013 ben ik Wouter (Been, zijn trainer, red.) tegengekomen. Een jaar later reed ik 4.37 minuten op de achtervolging en werd ik gebeld: ‘Wil je toch weer bij ons komen?’”
Pas nu denkt hij voorzichtig aan de Spelen. Heel voorzichtig, want tot dusver zit hij in een voorlopige selectie. Eén man sneuvelt nog. Van der Burg twijfelt niet aan zichzelf en zet alles op alles om op het definitieve voorkeurslijstje te komen. Zijn studie fiscale economie staat op een laag pitje en zijn baan op de financiële administratie bij een autogroothandel is opgezegd. “Ik heb redelijk wat gespaard. Dat geld heb ik in trainingskampen gestopt. Er is maar één doel: beter worden.”

joost-sprint.jpg

“Op de achtervolging trapte ik vorig jaar gemiddeld 445 watt weg. Dit jaar zit ik al op 478 watt”

Verstandige gok
Met zijn begeleiding heeft Van der Burg besloten om alles of niets te spelen. Hij ontwikkelt zich niet als multiplayer, maar richt zich specifiek op de startpositie. “De meeste van zijn selectiegenoten zijn op meerdere plekken inzetbaar; Joost niet. Dat is aan de ene kant een gok. Aan de andere kant maakt hem dat een goede starter. Als je hem op meerdere vlakken zou inzetten, dan zie je niet de progressie die Joost nu laat zien. Het is een bewuste en risicovolle keuze geweest, maar met de kennis van nu wel een verstandige”, stelt zijn begeleider Rinsema.
“Ik ben toevallig in die startpositie gerold. Er viel een plekje open in de beloftenploeg. Dat ging aardig. De laatste maanden heb ik me gericht op de specifieke benodigdheden voor de startplek: met name heel veel kracht. De starter is de meest lompe renner uit de ploeg. Op de zwaarste versnelling van een wegfiets moet je naar de 62 kilometer per uur kunnen versnellen. Dat is goed trainbaar op de weg. De specifieke techniek van het starten train ik op de baan.”

joost-close.jpg

Effectieve trainingen
Van der Burg werkt er keihard voor, benadrukt hij. Het resultaat blijft niet uit. “Ik ben iemand die graag naar cijfertjes, naar vermogens kijkt. Op de achtervolging trapte ik vorig jaar gemiddeld 445 watt weg. Dit jaar zit ik al op 478 watt”, zegt hij. “De achtervolging is een vrij specifiek onderdeel. Het komt er in eerste instantie op neer dat je vrij veel moet fietsen. Het aërobe systeem moet je goed onderhouden. En voor een deel is het gewoon kracht.”
Na de wereldbekerwedstrijd in Hong Kong, eind vorig jaar, kreeg Van der Burg een bevestiging. “De wattages die ik daar trapte, heb ik nodig op de Spelen. Dat heeft men tegen mij gezegd. Bij kopbeurten moet ik met mijn aerodynamica 630 watt kunnen leveren. Gemiddeld in de totale race van ongeveer vier minuten, het liefst minder natuurlijk, moet het 470 tot 480 watt zijn. Daar ben ik nu toe in staat.”
Van der Burg, renner bij Restore Cycling Team, gebruikt bij zijn trainingen de systemen van Wahoo. Op de KICKR – een slim systeem dat ook voorkeur geniet bij de mannen van Team Sky – onderging hij zijn inspanningstesten. Zo werd zijn fysieke ontwikkeling inzichtelijk en kon zijn begeleiding de trainingszones en -schema’s verder finetunen. Daarnaast gebruikt hij de KICKR, een thuistrainer, voor effectieve trainingen.
“Als het weer buiten te slecht is, ga ik liever binnen aan de slag. Een training op de KICKR is een goede nabootsing van de werkelijkheid. Je kunt heel gecontroleerd trainen en je blokken uitvoeren. Je doet een warming-up en dan een steigerung (een trainingsvorm waarbij je de hartslag systematisch verhoogt, red.). Daarna rijd je tien keer één minuut op 480 watt, afgewisseld met één minuut in de D1-zone. Dat is net alsof je een ploegenachtervolging rijdt.”
Van der Burg is tevreden zoals het nu gaat. Vrijwel dagelijks houdt hij ruggespraak met zijn trainer of begeleider. In een logboek verwerkt de baanrenner iedere dag de relevante cijfertjes en opmerkingen: van de ochtendpols en trainingsarbeid tot aan de power en een persoonlijke noot. “Ik ben niet het natuurtalent waarbij alles vanzelf gaat, maar kom ver door hard te werken en alle omstandigheden te optimaliseren.”

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE