Deel dit artikel:

Wahoo geeft Speedplay nieuw elan (en vermogensmeting)

Speedplay is sinds 2019 in handen van Wahoo, bekend van de indoortrainers en fietscomputers, en dat levert een langverwachte update op van de opvallend kleine pedalen. Die kregen verbeterde, onderhoudsvrije lagers en duurzamere pedaalbody's, maar het grootste nieuws is het pedaal met vermogensmeting.

De mogelijkheid om tot 15 graden aan wrijvingsloze bewegingsvrijheid te hebben, is waarschijnlijk het grootste pluspunt aan Speedplay-racepedalen. Die functionaliteit en de basisvorm blijft behouden in de nieuwe lijn, maar dankzij verbeterde lagers zal het niet meer nodig zijn om regelmatig vet in te spuiten en dankzij een metalen omranding op de pedaalbody zal die veel minder snel slijten. Daarmee beantwoordt Wahoo meteen de twee belangrijkste nadelen van de vorige generatie Speedplay-pedalen.

De plaatjes lijken gelijk aan de voorgaande versie, met de rubberen beschermlaag die slijtage tegengaat. In tegenstelling tot de gangbare systemen zit het kliksysteem bij Speedplay niet in het pedaal, maar in het plaatje. Om de pedalen te installeren heb je geen 15 mm steeksleutel meer nodig, maar een 8 mm inbus, wat de overgang tussen pedaal en crank ook mooier maakt. De Zero is binnenkort verkrijgbaar in vier pedaalaslengtes, zodat iedereen met een perfect afgestelde fiets kan rijden.

De Speedplay-lijn bestaat uit de Speedplay Comp (€ 149,99), Speedplay Zero (€ 229,99), Speedplay Nano (€ 449,99), Speedplay Aero (€ 279,99 en de enige met eenzijdige inklikmogelijkheid) en de Wahoo Powrlink Zero-vermogensmeter (prijs volgt). Er zijn twee opties voor de schoenplaatjes: Standaard Spanning (bij de duurdere versies) en Eenvoudige Spanning (bij de Comp). Beide opties zijn uiteraard geschikt voor alle pedalen in de nieuwe Speedplay-lijn. Ook kan je de schoenplaatjes gebruiken met alle bestaande Speedplay Zero-modellen.

De gewone pedalen zijn vanaf vandaag beschikbaar bij de Wahoo-dealers. De Powrlink Zero zal komende zomer beschikbaar zijn.