Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Waarom Quintana geen tijdrithelm droeg

De voorbije Tourstart aandachtig gevolgd? Dan moet het opgevallen zijn dat sommige renners met een opvallend ‘korte’ helm op startten. Verleden tijd zijn de tijdrithelmen met Pinokkio-neuslange punten, helemaal verantwoord de kleine helmpjes met eivormige achtersteven. Zoals de Abus van Nairo.

Quintana had dikke pech dat zijn superhelper Alejandro Valverde fataal hard onderuit schoof tegen een dranghek en na minder dan 10 km al een kruis moest zetten over zijn aspiraties om de eerste Colombiaanse Tour-winnaar mee te helpen creëren. Maar aan zijn eigen aerodynamica had het niet gelegen, aldus Quintana’s helmenleverancier Abus.

Het Duitse bedrijf maakte met zijn nieuwe GameChanger een speciaal voor Nairo ontworpen helm, aangepast aan de zitpositie van de Colombiaan.

De GameChanger heeft anders dan een typische tijdrithelm wél luchtinlaten. Reden: in de specifieke tijdrithouding van Quintana bleek een in- en uitgaande luchtstroom door de helm heen aerodynamisch gezien een positieve uitwerking te hebben. Er werd ook een 3D-geprint vizier gemaakt voor Nairo, maar na trainingen daarmee koos de kleine klimmer ervoor om dat niet te gebruiken in de wedstrijd.

De GameChanger heeft naast de luchtinlaten ook wapper-vrije helmbandjes en een AirPort, de naam die Abus geeft aan zijn ‘brillengarage’, die geplaatst is aan de achterkant.

Hij is beschikbaar in 3 maten en in 8 verschillende kleurstellingen.