Deel dit artikel:

Waarom kiezen veel Belgen voor fietsen?

Belgen kiezen er steeds vaker voor om met de fiets naar werk te gaan. Maar waarom eigenlijk? Lichaamsbeweging gaat nu eenmaal gepaard met een gezond leven en lichaam. Fietsen brengt namelijk vele gezondheidsvoordelen met zich mee. Daarnaast is het ook nog eens een duurzame en goedkope optie, maar zit het er ook bij ons ingebakken. Lees hier meer over waarom zoveel Belgen tegenwoordig kiezen om te gaan fietsen.

Fietsen is een sport waar je niet alleen je benen gebruikt, er komen namelijk ook andere spieren bij kijken om ervoor te zorgen dat je in balans blijft en kunt sturen. Het helpt dus voor het opbouwen van je spieren. Daarnaast gaat het ook overgewicht tegen, je verbruikt namelijk calorieën bij een fietstochtje, zelfs als je niet zo snel fietst. Uit onderzoek blijkt ook nog eens dat je beter kunt slapen als je dagelijks voor fietsen kiest, omdat je meer daglicht ziet waardoor het stresshormoon dat je lichaam aanmaakt wordt verminderd. Fietsen is ook gezond voor je brein, omdat sporten nu eenmaal goed doet voor je mentale staat.

Duurzaam

Mensen die er dagelijks voor kiezen om naar hun werk te fietsen in plaats van de auto te pakken dragen bij aan een beter milieu. Auto’s stoten namelijk veel Co2 uit, dit draagt bij aan het broeikaseffect. Door elke dag gewoon eens op de fiets te stappen zul je hier niet aan bijdragen. Kies je voor een elektrische fiets? Dan ben je een stuk sneller onderweg. Je stoot dan ook wel wat Co2 uit, maar wel 97% minder dan met de auto. Een ander voordeel hiervan is dat je nooit meer in de file hoeft te staan dat scheelt ook weer. 

Goedkoop

Fietsen is volledig gratis en je kunt het overal doen waar je bent. Je hoeft geen geld meer uit te geven aan brandstof, APK, verzekeringen of belasting. Dit scheelt je een hoop geld op maandelijkse basis. En omdat je minder snel ziek wordt zul je ook geen geld missen vanuit je werk inkomen. Fietsers hebben namelijk minder kans op hart- en vaatziektes, maar ook minder snel last van griep of verkoudheid. 

Gemak

Fietsen is in België vrij makkelijk. De wegen zijn namelijk relatief rustig. In sommige landen moet je namelijk gewoon op de autoweg fietsen om ergens te kunnen komen. Elk kind leert van jongs af aan fietsen omdat het voor ons gewoon erg vanzelfsprekend is dat je overal op de fiets naartoe gaat. Denk bijvoorbeeld aan een basisschool, die is erg makkelijk te bereiken met de fiets. Meestal ben je in grote steden overal sneller met de fiets dan met de auto. Fietsen is ook een ideale opwarming voor fitnessclub Hasselt. Als je op de fiets naar de sportschool gaat heb je je opwarming namelijk meteen gehad. Wel zo makkelijk.