Deel dit artikel:

Waar komt de naam Wilier Triestina vandaan?

Terug in de historie.

Wilier Triestina viert dit jaar het 110-jarig bestaan. Reden voor ons om eens dieper in dit merk te duiken. Hoe komt het Italiaanse fietsenmerk aan zijn naam?

“De ‘W’ staat voor ‘Viva’. In feite betekent het fietsmerk dus zoiets als ‘Leve het bevrijde en verloste Italië’”

De Italiaanse fabrikant zag het levenslicht op de oevers van de Brenta. Het werd opgericht in 1906 als Ciclomeccanica Dal Molin en dus niet als Wilier Triestina, zoals we het vandaag de dag kennen. De oprichting was in handen van Pietro Dal Molin, een slimme, doorgewinterde zakenman en vooral groot wielerliefhebber uit het noorden van Italië. Het bedrijf was gevestigd in Bassano del Grappa, dat ooit Bassano Veneto heette. 

Sommigen denken dat de naam ‘Wilier’ een Duitse achtergrond heeft, maar niets is minder waar. Hoewel de naam misschien een Germaanse inslag lijkt te hebben, is het merk puur Italiaans. De naam Wilier is ontleend aan de zinsnede ‘L’Italia liberata e redenta’. De ‘W’ staat voor ‘Viva’. In feite betekent het fietsmerk dus zoiets als ‘Lang leve het bevrijde en verloste Italië’. 

logo-wilier.jpg

De vraag is nu: hoe komt het fietsenmerk aan het tweede deel van zijn naam, Triestina? Daarover bestaan meerdere verhalen. Het meest waarschijnlijke verhaal is wellicht de connectie met Giordana Cottur, de wielerster die in de harde jaren na de Tweede Wereldoorlog deelnam aan de Giro d’Italia. Dat deed hij in de selectie van Mario Dal Molin, destijds eigenaar van het bedrijf. 

Cottur uit Triëst was een sterke renner, eentje die het op goede dagen zelfs legendarische wielergrootheden als Fausto Coppi en Gino Bartali lastig kon maken. Hij behaalde in zijn loopbaan tussen 1938 en 1950 diverse grote overwinningen. Tot drie maal toe stond hij op het podium van de Giro: in 1940, 1948 en 1948 (telkens derde). In 2006 overleed Cottur op 91-jarige leeftijd.

In 1946 was Cotturs woonplaats Triëst een stukje niemandsland. De plek hoorde noch bij Italië, noch bij het pas ontstane Joegoslavië. Mario Dal Molin vond dat de onafhankelijke stad deel was van Italië en voegde ‘Triestina’ toe aan zijn bedrijfsnaam. Het was onder andere een politiek statement. In 1946 kwam een etappe aan in Triëst. Cottur wist die winnend af te sluiten met een fraaie solo. Om die zege te koesteren, bleef de naam Wilier Triestina intact.