Deel dit artikel:

Voor wie nu al aan het veldrijden denkt: de nieuwe Trek Crockett

Hoewel we met z’n allen voor een fantastische fietszomer staan, denkt een categorie fietsers reeds een seizoentje verder en zo zitten de veldrijders al volop met hun gedachten bij het nieuwe cross-seizoen. Voor hen gunde Trek zijn aluminium Crockett een flinke upgrade.

Nieuw bracket + interne kabels

De Crockett is altijd al de budgetvrienderlijkere aluminium versie van de Boone geweest, Treks carbon competitiecrossfietsen. De geometrie van de Crockett is identiek aan die van de Boone zodat je ook op aluminium niveau een fiets krijgt die een crosswedstrijd niet uit de weg gaat. Het frame is gemaakt van dezelfde 300 Series Alpha Aluminium buizen als de Emonda ALR lichtgewicht racefiets, in maat 56 weegt een gelakt frame 1.325 gram. Voor het laswerk van de Crockett past Trek voortaan de Invisible Weld technologie toe, één van de redenen waarom Trek het nieuwe Crocket-frame lichter kon maken. Ook nieuw is de Control Freak interne kabelgeleiding wat voor veldrijders een grote meerwaarde betekent en het T47 bracket dat een compromis vindt tussen stijfheid (door de grote diameter) en duurzaamheid (dankzij de schroefdraad). De onzichtbare nokken voor de montage van spatborden bleven aan boord zodat je de Crockett ook naast het veldrijden voor een gravelritje kunt inzetten.

No more singlespeed

Voor gravelgebruik is het goed om weten dat in de Crockett banden tot 38 mm breedte passen en er dan rond de banden nog vier millimeter vrije ruimte tussen de vorkpoten overblijft. De wielen worden voor en achter met steekassen in het frame geklemd, er wordt standaard een 3S kettingvanger gemonteerd en de schijfremmen zijn flat mount. Opmerkelijk is dat de Stranglehold patten geschrapt werden. Met deze schuifpatten kon je de Crockett crossers van de vorige generatie eenvoudig ombouwen van crossfietsen met derailleur naar singlespeed crossers, maar die optie vervalt nu dus. Handig zijn de bidonhouders die met een snelsluitsysteem bliksemsnel ge(de)monteerd kunnen worden.

Snelsluitingen op de bidonhouders, smart weld lastechniek, bredere vorkpoten en interne kabelgeleiding: de Crockett in het nieuw.

Twee modellen

Omdat veldrijders graag zelf hun fiets opbouwen biedt Trek naast twee complete fietsen een frameset aan die 899 euro moet kosten. De Crockett 4 Disc combineert voor 1.499 euro een Sram Apex 1×11 aandrijving met een Praxis Alba crank en Tektro C550 mechanische schijfremmen. De Crockett 5 Disc kost 1.999 euro en voor dat geld krijg je het aluminium frame aangekleed met een Sram Rival 1×11 onderdelengroep, inclusief hydraulische schijfremmen. Zowel de Crockett 4 als 5 staat op Bontrager Affinity wielen met bredere tubeless ready velgen die de crossbanden meer steun geven.

Links de Crockett 5 Disc, rechts de Crockett 4 Disc.

Het vernieuwde Crockett gamma vind je hier.