Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Virtuele Amstel Gold Race: geen koers, wel toertocht

Virtueel fietsen is zo’n beetje dé trend in fietsland van dit moment. In navolging van de Ronde van Vlaanderen heeft nu ook de Amstel Gold Race ervoor gekozen om van de weg naar een digitale omgeving te verhuizen. Met name Giant en Liv zorgen ervoor dat er zondag een waslijst aan bekende Nederlandse sporters aan de start van de toertocht staat.

De virtuele Toerversie van de Amstel Gold Race is iets anders qua opzet dan de Ronde van Vlaanderen van begin deze maand. Werd er in ‘Vlaanderens Mooiste’ nog gekozen voor een wedstrijd; de Nederlanders laten het wedstrijdelement volledig los. De virtuele Toerversie van de Amstel Gold Race is puur een toertocht (26 kilometer) over bekende hellingen in Nederlands Limburg. Iedereen kan zondag vanuit eigen huis inloggen op het platform BKool. Er zijn drie starttijden: 11.00, 12.00 en 13.00 uur.

Bekende namen

Giant en Liv, het aan Giant gelieerde merk dat zich specialiseert in fietsen en accessoires voor vrouwen, zijn exclusief verbonden aan de virtuele Toerversie van de Amstel Gold Race. De merken hebben gezorgd dat er een groot sportgezelschap aan het vertrek staat. Marianne Vos rijdt de virtuele Toerversie (13.00 uur) met haar ploeggenoten Sabrina Stultiens (11.00 uur) en Jeanne Korevaar (12.00 uur). Andere bekende sporters zijn de shorttrackers Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof, Sjinkie Knegt, Lara van Ruijven, Rianne de Vries, Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat en Dylan Hoogerwerf. Surfer Lilian de Geus en zeiler Nicholas Heiner stappen tevens op hun racefiets.

Online circuleren eveneens de namen van Tom Dumoulin, Joop Zoetemelk, Wout Poels, Niki Terpstra, Koen de Kort, Bram Tankink en Jeffrey Hoogland. De naam van Greg Van Avermaet is ook voorbijgekomen, maar hij staat niet vermeld in een communiqué dat Giant en Liv hebben uitgebracht, terwijl hij wel door dat fietsenmerk wordt gesponsord.

Limburgse sfeer in huiskamer

Marianne Vos: “Ik had heel graag de Amstel Gold Race gereden en een gooi naar de zege gedaan. Nu er, logisch, tijdelijk niet in groepsverband gefietst mag worden, is de virtuele Toerversie hét alternatief. Profs en recreanten kunnen veilig en vanuit hun vertrouwde thuisomgeving deelnemen. Het draait zondag niet om watts en hoge snelheden op de Tacx, maar om het plezier dat bij een toertocht hoort. Ik ben benieuwd hoe het Limburgse landschap er virtueel uitziet. Hopelijk rijden er veel deelnemers mee. Voor de ‘après-bike’ haal ik alvast heerlijke vlaai in huis om de Limburgse sfeer zo goed mogelijk na te bootsen.”

Rechtstreeks op social media

In de aanloop naar de virtuele Toerversie van de Amstel Gold Race verschijnt er op Facebook bij Giant en Liv een exclusieve prijsvraag. Daarbij is onder meer een shirt van CCC-Liv te verdienen, gesigneerd door alle renners van de UCI Women’s WorldTour-formatie. Zondag kunnen fietsers en toeschouwers op het moment suprême live de verrichtingen van enkele topsporters volgen. Zij filmen hun deelname aan de toertocht en delen deze beelden met volgers via de Instagram-accounts van Giant en Liv.