Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Vijf ronkende hellingen uit de Belcantour

De Belcantour is de grote fietsuitdaging in Westouter. Dit jaar gaat het evenement, opgenomen in de kalender van de Coppa Grinta!, door op zondag 21 mei. Grinta! vestigt de aandacht op vijf hellingen voor wielertoeristen.

Ieder jaar weer verrast de organisatie met een nieuwe mix van dezelfde ingrediënten: een machtig, quasi onaangetast landschap met bekende, maar ook minder bekende hellingen en een gezellige, volkse sfeer die eigen is aan de Westhoek. De hellingen zijn doorgaans langer dan die van de Vlaamse Ardennen en liggen zo compact op een hoopje dat elke wielertoerist zich hier kan uitleven. Met het ommetje naar Frankrijk geeft deze tocht net dat beetje meer.

De Belcantour is er voor zowel wielertoeristen als mountainbikers. Laatstgenoemde groep kan kiezen tussen twee afstanden: 30 en 50 kilometer. De organisatie heeft de parcoursen voor dit jaar grotendeels vernieuwd. De groep wielertoeristen heeft vier smaken: 130, 105, 75 en 45 kilometer. Meer informatie over de Belcantour is te vinden op de website van het evenement.

Baneberg

Circa driehonderd meter lang, maar zeker niet gemakkelijk: de Baneberg. Het steilste deel heeft een hellingsgraad van liefst 20 procent. De klim in het West-Vlaams Heuvelland begint in Loker, de top ligt tussen de Rodeberg en de Vidaigneberg. Vlak bij de top staat een lijstermolen. Daarom krijgt ze nogal eens de naam Molenberg mee. De naam heeft de Baneberg te danken aan de familie Bane, die de heuvel in de dertiende en veertiende eeuw in haar bezit had. De Baneberg is sinds 2011 weer vast onderdeel van Gent-Wevelgem, met uitzondering van 2016.

  • Opgenomen in deze afstanden: 130, 105, 75 en 45 kilometer

Mont Noir

Wat langer, maar minder grillig is de Mont Noir. Oftewel: de Zwarteberg. De getuigenheuvel ligt op niet al te grote afstand van de Baneberg, op de Frans-Belgische grens. Aan de Franse zijde heet de helling Mont Noir, gelijk aan het gehucht op de 152 meter hoge top. De heuvel werd vernoemd naar de familie De Zwarte die haar eeuwen geleden in eigendom had. De profs in Gent-Wevelgem doen de Mont Noir zo nu en dan aan. Ook is de helling opgenomen in de Vierdaagse van Duinkerken, Eurométropole Tour en Driedaagse van West-Vlaanderen. In 2014 was de Mont Noir onderdeel van de vierde etappe van de Ronde van Frankrijk.

  • Opgenomen in deze afstanden: 130, 105, 75 en 45 kilometer

Mont des Cats

De Mont des Cats is goed voor heel wat lekkernijen – bieren, kazen – maar trakteert ons, fietsers, vooral op fietsplezier. Ook in de Belcantour. De Mont des Cats, voor ons beter bekend als de Katsberg, is een getuigenheuvel in de gemeente Godewaarsvelde en is 150 meter hoog. Bovenop staat een abdij. Ten tijde van de Eerste Wereldoorlog zocht Maarschalk Ferdinand Foch rust en bezinning binnen de muren van de abdij. De naam van de heuvel is afgeleid van de Germaans volksstam van de Chatten. Het peloton van de Vierdaagse van Duinkerken, het Circuit Franco-Belge en Gent-Wevelgem trok meermaals over de Mont des Cats. De Tour was er één keer te gast.

  • Opgenomen in deze afstanden: 130, 105, 75 en 45 kilometer

Kemmelberg

De meest ronkende naam die we in de Belcantour terugzien, is ongetwijfeld de Kemmelberg. Met een hoogte van 156 meter is de Kemmelberg het hoogste punt van de provincie West-Vlaanderen en één van de hoogste van gans Vlaanderen. De helling, die vanaf de westkant de steilste hellinggraad heeft (23 procent), is niet weg te denken uit Gent-Wevelgem. In 1991 trok de klassieker voor het eerst sinds 1955 niet over de Kemmelberg, omdat vier Franse wielerploegen dreigden met een boycot. Ze waren het oneens met het voornemen van de organisatie om de renners zonder volgwagen over de heuvel te sturen. In 1950 was de Kemmelberg opgenomen in het parcours van het wereldkampioenschap (Moorslede). De wereldkampioen van dat jaar: Briek Schotte.

  • Opgenomen in deze afstand: 130 kilometer

Mont Cassel

Een helling met een rijke historie. Dat is de Mont Cassel. Oftewel: de Kasselberg. In de tiende eeuw werd de vestiging op de heuveltop vernietigd door de Noormannen. Een tweede verwoesting was er (1677) nadat Vlaanderen na een veldslag door Frankrijk werd ingelijfd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog richtte Maarschalk Ferdinand Foch er zijn hoofdkwartier in (1914-1915). Hij gaf vanaf het terras van het kasteel leiding aan de Eerste Slag om Ieper en de Slag om de IJzer. Wielerliefhebbers kennen de berg vooral van Gent-Wevelgem en de Vierdaagse van Duinkerken.

  • Opgenomen in deze afstanden: 130 en 105 kilometer

Gerelateerde artikels