Deel dit artikel:

Video: dit is de eerste draagbare powermeter voor wielrenners

Brim Brothers Zone DPMX draag je op je schoen.

Het gebruik van vermogensmeters wordt almaar populairder. Tot op heden is het (voor zover wij weten) gebruikelijk om de power met systemen op de pedalen en crank te meten, maar met Brim Brothers Zone DPMX gaat dit op een heel andere manier. Het apparaatje zit op je schoen. De fabrikant claimt met dit systeem de eerste draagbare powermeter ter wereld te hebben. 

Er is zes jaar gewerkt aan de ontwikkeling van de Brim Brothers Zone DPMX. Het apparaatje is eenvoudig te bevestigen op de schoen en heeft twee afzonderlijke sensoren: eentje om de kracht in kaart te brengen en eentje om de trapfrequentie te meten. Dat er volop interesse in het systeem is, maakt de crowdfunding campagne op Kickstarter wel duidelijk: al binnen één dag werd meer dan een ton ingezameld.

Zitten er ook minpunten aan het systeem? Dat (helaas) wel. De meter is namelijk niet helemaal nauwkeurig. De getoonde cijfers kunnen een afwijking van maximaal 2 procent hebben. Daarnaast is de Brim Brothers Zone DPMX op dit moment alleen nog toepasbaar op pedalen en schoenplaatjes van Speedplay en is het ook oppassen geblazen met de batterijduur. Bij 20 graden Celsius gaat de batterij ongeveer 15 uur mee.