Deel dit artikel:

Video: beduvelde Femke van den Driessche ons al eerder?

Buitenwereld valt over jonge veldrijdster heen na 'mechanische doping'.

Het wereldkampioenschap veldrijden werd gisteren plots overschaduwd toen duidelijk werd dat Femke van den Driessche de buitenwacht had bedonderd. ‘Mechanische doping’, iets wat heel vaak voor onmogelijk werd geacht, kwam voor het eerst aan het licht. “Iets waar we allemaal lachwekkend over hebben gedaan sinds het incident tijdens de Ronde van Vlaanderen van 2010 (Fabian Cancellara werd daar gelinkt aan fraude, red.), is plotseling realiteit”, sprak Sven Nys tegenover Sporza.

Het precieze verhaal kennen we nog niet, maar enkele fragmenten zorgen ervoor dat we nog meer vraagtekens plaatsen bij eerdere prestaties van Femke van den Driessche. Via Cyclinghub.tv zijn beelden naar buiten gekomen van de Koppenbergcross. Daar rijdt de jonge, ’talemtvolle’ crosser met een lichte versnelling en zonder op de pedalen te moeten haar concurrentie uit het wiel. Ze eindigde die manche verrassend als tweede achter Jolien Verschueren en voor Nikki Harris en Sanne Cant.

De buitenwereld valt inmiddels over haar heen. Nys spreekt van ‘een klap voor de wielersport’, Patrick Lefevre pleit voor een levenslange schorsing en de bondscoach vindt dat ze ‘in de grond moet kruipen van schaamte’. De 19-jarige is intussen op non-actief gezet en ook kan ze een pittig onderhoud met haar materiaalsponsor, Wilier, tegemoet zien. Op de Italiaanse website Biciciclismo reageeert Wilier geschokt. “Dit is onaanvaardbaar, onbeschoft en heel ernstig. Onze fiets is wreed gemanipuleerd. Het bedrijf heeft het recht om juridisch in actie te komen tegen de sporter en mogrlijk andere mensen die in deze ernstige zaak verwikkeld zijn.”

De vader van Van den Driessche neemt het tegenover De Standaard op voor dochterlief. Hij komt met een opmerkelijk verhaal. “Het gaat niet om een fiets van Femke. Iemand uit haar entourage die soms met haar op trainingspad trekt, heeft de fiets naar de materiaalpost gebracht. Het was nooit de bedoeling dat zij daarop zou koersen. Die man heeft zich daar intussen al duizend keer voor verontschuldigd. Femke heeft die fiets tijdens de cross ook helemaal niet gebruikt. Wij zijn enorm onder de indruk van de gebeurtenissen hier. Femke is er zelfs helemaal ondersteboven van. Wij snappen ook niet goed wat ’technische fraude’ precies wil zeggen. Als het de bedoeling was om vals te spelen, dan rijd je toch gewoon op die fiets? Femke is al Europees en Belgisch kampioene. Waarom zou je dit dan doen op een wereldkampioenschap?”

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE