Deel dit artikel:

Velovrouwen: boek boordevol fietstips voor onder de kerstboom

Velovrouwen is niet het eerste boek voor fietsende vrouwen. Er zijn er al eerder op de markt gebracht met praktische tips en trainingsadvies voor vrouwen. Toch is dit een leuk naslagwerk van de vrij nieuwe fietscommunity The Women Peloton. Drijvende kracht hierachter is Elke Bleyaert, vriendin van Jasper Stuyven en zelf mountainbikester.

The Women Peloton is in volle coronaperiode opgericht. Wat startte met online advies en een podcast waarin vrouwen worden uitgenodigd om over hun fietservaringen te vertellen, heeft nu ook een papieren vervolg gekregen. Elke Bleyaert heeft met The Women Peloton een heel team van experten rond zich gebouwd, gaande van sportvoeding, bikefitting, trainingsleer tot sportpsychologie. Al die domeinen komen ook terug in het boek.

Op het Grinta!-event Op Koers in het Wielercentrum Eddy Merckx in Gent van december konden we vaststellen dat er nog heel wat vrouwen zijn – zelfs met jaren fietservaring – die nog een pak zaken over hun favoriete hobby niet weten. Ze fietsen al jaren, maar hebben geen kaas gegeten van trainingszones, sportvoeding of lieten zich nog nooit uitmeten op de fiets. Ze zijn onzeker en durven sommige vragen niet te stellen uit schrik om dom over te komen. Dit boek biedt antwoorden op een pak van die vragen.

Vulva

Een veelgehoorde klacht bij vrouwen – zadelpijn – wordt uitvoerig besproken: wel of niet scheren, type zadel en fietshouding om maar een paar zaken op te sommen. Ik las dit hoofdstuk terwijl ik bij de kapper aan het wachten was. Toen ik een bladzijde omsloeg en een tekening zag van een opengesperde vulva, kreeg ik meteen een vuurrode kop. Wat nog maar eens bevestigde dat sommige onderwerpen nog altijd – te veel – taboe zijn. Elke Bleyaert probeert ons over die drempel te helpen om ons van lastige kwaaltjes te verlossen.

Is dit boek voor élke fietsende vrouw? Mijn indruk is dat het toch vooral bedoeld is voor vrouwen die nog niet zo lang fietsen, of nog heel erg onzeker zijn. De uitleg over hoe je een platte band vervangt of hoe je conditie opbouwt, wat je wel of niet moet eten voor een training, zijn hoofdstukken die ik dankzij twintig jaar fietservaring kan overslaan. Heb je een vriendin, dochter of moeder die graag een betere fietser wil worden en al die kennis ontbreekt, dan is dit misschien wel het ideale geschenk voor onder de kerstboom.

Hormonen

Hebben we als ervaren fietser niks opgestoken van dit boek? Toch wel. Ik vond vooral het hoofdstuk over vrouw-zijn heel erg interessant. Ik probeer gewoon een fietser onder andere fietsers te zijn zonder betutteld te worden omdat ik toevallig een vrouw ben. Toch heb ik het hoofdstuk over de vrouwelijke hormoonhuishouding met heel veel aandacht gelezen. Dat onze cyclus in twee delen opgesplitst kan worden waarmee je maar beter rekening houdt in je trainingen, was voor mij een eyeopener. Het eerste deel van de cyclus, door de hoge aanwezigheid van oestrogeen, zorgt voor een beter gevoel en is ideaal voor intensieve trainingen. Het tweede deel van je cyclus leent zich meer tot lange duurtrainingen en herstelritten. Dit en nog meer verrassende wist-je-datjes over je cyclus, zijn handig als je een trainingsschema in elkaar steekt. Wie zwanger is of stilaan in de menopauze belandt, vindt enkele tips om te kunnen blijven fietsen zonder al te veel kwaaltjes.

Leuk geschreven en vormgegeven, met mooie fietsfoto’s. Bovendien staan er een paar lekkere recepten in voor selfmade energiebars, sportdrank en recoveryshakes. Zeker een stoefboek dat op je salontafel mag blijven liggen. Vrouwen die andere vrouwen stimuleren om te fietsen, kunnen we alleen maar toejuichen.

Velovrouwen is uitgegeven bij Lannoo, 158 pagina’s, 24,99 euro

Gerelateerde artikels

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE