Deel dit artikel:

Veloton onderscheidt vrouwvriendelijke toertochten en brengt fietsende vrouwen samen

Een grotere deelname van vrouwen aan toertochten. Dát is waarvoor Veloton moet zorgen. Dit label garandeert de vrouwvriendelijkheid op een toertocht. Kuurne-Brussel-Kuurne Cyclo (zaterdag 25 februari) heeft de primeur en krijgt het als eerste opgeplakt.

Uit cijfers blijkt dat één op de drie vrouwen in Vlaanderen sportief fietst. Echter is slechts 13 procent van de deelnemers aan recreatieve toertochten op de kalender van Cycling Vlaanderen een vrouw. De bedoeling is dat dat percentage omhoog gaat, en daarvoor moet Veloton gaan zorgen. “Met Veloton willen we vrouwen een duwtje in de rug geven. Het is een een kwaliteitslabel dat aangeeft op welke toertochten Kopvrouwen een zo groot mogelijk vrouwenpeloton kunnen vormen”, klinkt het bij de initiatiefnemers.

Veloton versus M/V-OK

Eerder al was er het M/V-OK-label. Dat zorgde er sinds 2015 voor dat de organisatoren van recreatieve wielertochten meer rekening zijn gaan houden met de noden van vrouwelijke toertochtdeelnemers. Bijna elke club geeft vandaag de dag aan toiletten voor zowel mannen als vrouwen te plaatsen in bevoorradingszones en aparte kleedkamers en douches voor mannen en vrouwen te realiseren.

Veloton is als het ware een herlancering van het vroegere M/V-OK-label, maar gaat nog wat verder. Het garandeert enerzijds de vrouwvriendelijkheid op een toertocht, maar staat anderzijds voor een algemene oproep om op elke toertocht het vrouwelijke deelnemerspeloton zo groot mogelijk te maken. Aan de hand van deze combinatie wil Cycling Vlaanderen de groei van het aantal recreatieve lidmaatschappen van meisjes en vrouwen doorzetten. De laatste zeven jaar dikte het aantal vrouwelijke sportieve fietsers reeds met 50 procent aan.

Veloton en Kopvrouwen

Omdat de focus op meer vrouwen aan de start van toertochten ligt, knipoogt het Veloton-logo naar de Kopvrouwen-campagne van Cycling Vlaanderen. Op zaterdag 25 februari is er de Kuurne-Brussel-Kuurne Cyclo, de openingklassiekers voor wielertoeristen. Dit event is het eerste dat Veloton-proof is en het vormt het startschot van Kopvrouwen 2023. Om 9 uur is er de Kopvrouwen-groepsstart voor alle vrouwen die het nieuwe seizoen samen willen beginnen.

Gerelateerde artikels