Deel dit artikel:

UITGELEZEN: Tom Dumoulin, wielerlegende in wording

Aangezien er deze zomer bijzonder veel wielerboeken verschijnen, verdelen we de recensies over de gedrukte Grinta! en over de website. Ook het boek 'Tom Dumoulin, wielerlegende in wording' van Patrick Bernhart lazen we van voor naar achter, maar niet meer terug.

Tom Dumoulin is hot in Nederland omdat de man de pannen van het dak fietst én daar heel erg nuchter onder blijft. “Dat vraagt om een boek”, bedacht Patrick Bernhart die op de achterflap van zijn werk belooft te laten zien ‘waar de wilskracht, de worstelingen en de populariteit van Tom Dumoulin vandaan komen’. Jammer genoeg voor Bernhart is Dumoulin een renner die journalisten en fans weinig inkijk geeft in zijn privéleven waardoor de auteur van dit boek dan maar een beroep moest doen op archiefmateriaal. De ene keer citeert Bernhart uit het Algemeen Dagblad waarin Dumoulin zoveel jaar geleden iets over zijn jeugd vertelde, een andere keer wordt Michel Wuyts als bron geciteerd en zelfs de euforie van de tv-commentatoren Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot wordt woord per woord neergepend als Dumoulin stunt in de Vuelta van 2015 door er op onwaarschijnlijke wijze een rit te winnen. Om het boek verder aan te dikken slalomt de auteur door de recente wielergeschiedenis met uitstapjes naar het succes van Team Sky en hoeveel geld Rabobank ooit in haar opleidingsploeg investeerde. Heb je de wielersport de voorbije tien jaar van dichtbij gevolgd, dan haal je uit ‘Tom Dumoulin – Wielerlegende in wording’ niet bijster veel extra informatie en de onophoudelijke stroom citaten uit andere boeken en kranten leest ook niet echt aangenaam. Ben je de voorbije tien jaar de koers wat uit het oog verloren, dan vind je in het boekwerk wel een nuttige samenvatting van alles wat je gemist hebt.

Tom Dumoulin – Wielerlegende in wording van Patrick Bernhart is uitgegeven door Uniekboek / Het Spectrum en kost als paperback 19,99 euro.