Deel dit artikel:

UITGELEZEN: De rivalen van Merckx

De start van de Ronde van Frankrijk in België naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de eerste Tour de France-eindzege van Eddy Merckx inspireerde heel wat schrijvers. Ook Wetteraar Filip Osselaer doet met 'De rivalen van Merckx' zijn duit in het al ruim gevulde zakje boeken over de Kannibaal.

Filip Osselaer schreef de voorbije jaren onder andere enkele boeken over leven en werk van Lucien Van Impe, onlangs bracht bij hij Borgerhoff & Lamberigts een boek voor Eddy Merckx uit. Nou, niet echt over Eddy, wel over zijn tijdgenoten, zijn voornaamste rivalen. Ook Van Impe zit daarbij, maar verder ook Gimondi, De Vlaeminck, Thévenet, Vanspringel, Godefroot, Poulidor, Maertens, …

Negentien coureurs die met Eddy in een of andere koers in de clinch lagen verschijnen ten tonele. Osselaer kadert kort hun carrière en hun connectie met Merckx. Verder wordt het boek doorspekt met een aantal losse anekdotes of verhalen. In de stroom Merckx-boeken die dit jaar zijn verschenen naar aanleiding van Eddy’s eerste Tourzege in 1969 is dit boek niet bepaald ‘incontournable’. Bovendien publiceerde Johny Vansevenant, toch wel een Merckx-autoriteit, enkele jaren geleden al ‘Mannen tegen Merckx’. De vraag dringt zich op welke meerwaarde ‘De rivalen van Merckx’ nog kan bieden, los van het feit dat hier wel enkele buitenlandse rivalen aan het woord worden gelaten.

Te koop voor 24,99 euro.