Deel dit artikel:

UITGELEZEN: de Fiets de Fiets en nog veel meer sportverhalen

56 columns bundelt de Nederlandse journalist, columnist en analyst Thijs Zonneveld in zijn recentste boek. “de Fiets de Fiets en nog veel meer sportverhalen” is daarmee een fijne variatie aan columns en kortverhalen die je de ene keer aan het (glim)lachen, de andere keer (bijna) aan het huilen en heel vaak aan het nadenken zet.

“Ah, een boek van eigenwijze Thijs”, schampert een Nederlandse collega-fietsjournalist als ik op een zonnig Beiers terras tussen twee fietstesten in ‘de Fiets de Fiets en nog veel meer sportverhalen’ opdiep en nog een columnpje verder lees. Waarmee de collega in kwestie meteen de zere plek van het columnistenbestaan aanwijst. Columnisten hebben immers een mening en als je elke week wel ergens een paar columns over pleegt, dan krijg je als vanzelf een opdeling van het publiek. Eén groep zal de columnist op handen dragen “omdat ie tenminste durft te zeggen waar het op staat” terwijl een andere groep orakelt dat de columnist in kwestie toch niet over alles een mening kan hebben en dus per definitie een wijsneus is. Want dat heb je nu eenmaal met mensen met een mening: iedereen heeft een mening over hen.

Wijsneus

Ik heb het wel voor mensen met een mening en al helemaal als ze er in slagen om die op een fijne manier onder woorden te brengen. Zonneveld is zo’n persoon en hoewel hij voor zijn columns nagenoeg altijd op hetzelfde stramien terugvalt (de pointe zit steevast in de allerlaatste zin en die opbouw van zijn columns kan na vijftig stuks een beetje repititief overkomen), lezen zijn stukjes wel vlot weg. Heel vaak is de insteek humoristisch, soms nogal adviserend en in enkele gevallen ook bijzonder emotioneel. Het stukje ‘Over de koers en de dood’ waarin Veranda’s Willems ploegleider Michiel Eleijzen openhartig over de dood van Michael Goolaerts praat, kan geen mens onberoerd laten. En de vaststelling dat ik ook de columns over sporten die me geen fluit interesseren (voetbal en darts, om er maar twee te noemen) allemaal gelezen heb, bewijst dat Zonneveld me met zijn schrijfstijl én zijn mening wel weet te boeien.

‘de Fiets de Fiets en nog veel meer sportverhalen’ is een aangename bundel columns voor de zomer. Op het terras tussen twee cocktails door een verhaaltje lezen, dat bij nog twee slokjes wodka-cola een beetje laten bezinken om daarna een volgende column aan te snijden en twee uur later tevreden vaststellen dat de zon al ondergaat: zo’n boek is ‘de Fiets de Fiets en nog veel meer sportverhalen’. Al is dat uiteraard slechts mijn mening en staat het iedereen vrij om er een andere mening over te hebben. Ik wil immers liever niet als wijsneus versleten worden.

‘de Fiets de Fiets en nog veel meer sportverhalen’ is uitgegeven door Inside en de paperback van 192 pagina’s kost 17,50 euro.