Deel dit artikel:

UITGELEZEN: Briek: De laatste flandrien

Met de zomervakantie in het vooruitzicht worden we onder een vloedgolf aan nieuwe boeken bedolven zodat we alle recensies niet meer in de gedrukte Grinta! kwijt kunnen. Vandaar dat je op onze website nu met de regelmaat van een klok boekrecensies zal vinden, onder andere van het laatste boek van Herman Chevrolet.

Dit jaar zou Briek Schotte (1919-2004) honderd jaar zijn geworden. Het inspireerde Herman Chevrolet om het verhaal van Briek te boek te stellen in het eigenzinnige ‘Briek! De laatste Flandrien’.

Schotte groeide uit tot het archetype van de flandrien, de noeste arbeider van de weg die almaar doorzette en door te zwoegen en te zweten de mooiste koersen won. Niet op klasse, maar op wilskracht. Tot zover de legende. Chevrolet zou Chevrolet niet zijn – hij schreef al meerdere knappe en wat atypische wielerboeken – om ook nu weer verder te gaan en Brieks verhaal op zijn manier aan te pakken. Je leest in deze 244 bladzijden tellende ‘biografie’ ook de rauwe en scherpe kantjes van Brieks bestaan en kruipt als het ware in zijn hoofd. Je leert begrijpen dat Briek een kind was van zijn tijd en hoe dat hem tot de mens maakte die hij was. Een flandrien, ja, maar vooral ook een gewone sterveling die gaandeweg zijn greep verloor op de moderne tijd waarin we nu leven.

‘Briek! De laatste Flandrien’ is een eerlijk en toch ook wel een beetje confronterend portret geworden, liefdevol neergeschreven door Chevrolet. Uitgegeven door De Arbeiderspers, te koop voor 19,99 euro.