Deel dit artikel:

UITGELEZEN: 1969 – Het jaar van Eddy Merckx

Na ‘Eddy Merckx - De Biografie’ dachten we dat het welletjes zou zijn geweest met boeken over Eddy Merckx. Niets is minder waar. Elk wielerjaar is een Merckx-jaar. Elk jaar is er wel een aanleiding om een boek over Eddy Merckx te produceren. Ook in 2019, vijftig jaar na zijn eerste Tourzege. Het mooiste Merckx-boek in het rijtje titels dat dit jaar verscheen, is ongetwijfeld het vierde Merckx-boek van Johny Vansevenant.

“De belangrijkste chroniqueur van het Merckx-tijdperk”, zo wordt Vansevenant tegenwoordig meestal aangekondigd. Met recht en reden. De Wetstraatjournalist is een die hard-fan van Eddy Merckx en dat voel je in zijn nieuwste boek, “1969 – Het jaar van Eddy Merckx”. De idolatrie druipt eraf. Daar is op zich niets op tegen want het resultaat telt. En dat mag er zijn. Het boek is geschreven met passie en nauwgezetheid, met de nodige zin voor details ook. Je stapt als het ware in een teletijdsmachine en herbeleeft chronologisch het gezegende Merckx-jaar 1969, van Parijs-Nice tot Blois. En met daartussen de Tour van 1969 als hoogtepunt natuurlijk.

Merckxiaans

De schrijfstijl van Vansevenant en vooral de aanpak – via diepte-interviews met Merckx zelf – zorgen ervoor dat dit indrukwekkende naslagwerk als een trein leest en niet verveelt. In het tweede luik van het boek komen ‚de getuigen’ aan het woord, de mannen die hét Merckx-jaar vanop de eerste rij hebben beleefd. “1969 – Het jaar van Eddy Merckx” is een 432 pagina’s tellende turf geworden. En wat is dan het verschil met “Merckx 69” dat enkele jaren geleden bij Uitgeverij Kannibaal verscheen? Dat was eerder een fotoboek, waarbij het fotoarchief van de Nederlandse fotograaf Tonny Strouken centraal stond. “1969 – Het jaar van Eddy Merckx”, uitgegeven bij Lannoo, is completer, herbergt naast honderden prachtige foto’s heel wat boeiende inhoud. Het is haast “Merckxiaans” te noemen. Of Johny Vansevenant hiermee zijn laatste Merckx-ei heeft gelegd, is moeilijk te zeggen. Wat ons betreft, mag hij nog wat doorgaan. Go Johny Go!

Het boek ligt voor 49,99 euro bij de betere boekhandel of bestel je online op de site van Lannoo.