Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Twee nieuwe Factoren om rekening mee te houden

Factor Bikes komt met twee nieuwe versies van bestaande modellen want de Factor One V2 aeroracer en de Factor Slick tijdrit/triatlonfiets zijn evoluties van bestaande fietsen. En gezien de doorgevoerde updates zijn het ook twee nieuwe factoren om rekening mee te houden.

De One is de fiets waarmee het voor Factor allemaal begon want met zijn vooruitstrevende design met onder andere een gespleten onderbuis en een dubbele voorvork van naaf tot stuur gooide Factor hoge ogen. De vernieuwde One (V2 zoals in ‘version 2’) heeft nog altijd de Twin Vane Evo onderbuis want volgens Factor is die gespleten onderbuis een stuk aerodynamischer dan een klassieke onderbuis. De poten van de voor- en achtervork werden wat wijder uit mekaar gezet om banden tot 28 mm mogelijk te maken en de One V2 is zowel voor direct mount velgremmen als voor schijfremmen beschikbaar.

De manier waarop de voorvork niet door de balhoofdbuis loopt, maar voor de balhoofdbuis draait is een staaltje van hogere wetenschap en het ziet er ook fantastisch uit, mede door de perfecte integratie van stuur en stuurpen. Dat alle kabels door het frame worden geleid is op een frame uit deze prijsklasse (5.499 euro voor het frame met velgremmen, 5.599 euro voor het schijfremframe) de logica zelve. Er is keuze uit verschillende soorten zadelpennen met of zonder offset en de zadelklem met één bout is er voor stalen en carbon zadelrails en voor 7 x 9 mm of 7 x 7 mm rails. De carbonvezels zijn ter hoogte van het bracket zodanig georiënteerd dat van onderbuis naar liggende achtervork een continuë verbinding loopt. De Factor One V2 komt in zeven framematen van 46 tot 61 cm en drie kleuren: Sterling Silver, Team Black en Crimson Red (al heeft de slechterik uit Suske&Wiske er vermoedelijk weinig mee te maken).

Ook de Slick tijdrit/triatlon bolide heeft de gespleten Twin Vane Evo onderbuis en ook hier werden de vorken wat wijder uit mekaar gezet om bandjes tot 28 mm doorgang te bieden. De voorderailleurnok is afneembar, de voorrem werd in de voorvork geïntegreerd en de 51 Speedshop cockpit kan met verschillende bar-ends worden uitgerust. Ook de hoogte van het stuur is over zestig millimeter instelbaar zodat je voor een tijdrit ultra diep kunt zitten of voor de fietsproef in een triatlon een wat comfortabeler positie kiest. Net als bij de One V2 is er voor de Slick keuze uit meerdere zadelpennen. De Slick-frameset wordt aangeboden in de maten Small, Medium, Large en Extra Large in slechts één kleur: zwart. De Slick-frameset kost je 6.299 euro.

De Factor One V2 maakt trouwens dit weekend zijn debuut op de Bike Motion.

Online vind je alle info over de Factor fietsen op www.factorbikes.com

Alle info over de Bike Motion op www.bikemotionbenelux.nl