Deel dit artikel:

Tsjechisch bedrijf ontwikkelt persoonlijke, 3D-geprinte zadels

Zoek je een zadel dat 100 procent voor jouw lichaam is gemaakt? Kijk dan eens rond bij Posedla. Het Tsjechische bedrijf levert met de Joyseat een 3D-geprint zadel dat tot stand komt na een afdruk van jouw achterwerk.

Posedla levert je bij interesse een zogeheten Smiling Butt Kit. Dat is een schuimrubberen kussen waarop je gaat zitten voor een afdruk van je achterwerk. Een foto daarvan upload je naar de portal van Posedla’s systeem. De Tsjechen krijgen zo met name goed zicht op de breedte en stand van je zitbeenderen.

Het systeem van Posedla verzamelt ook persoonlijke gegevens (lengte, gewicht, geslacht en meer) en informatie over jouw rijstijl. Op basis van al deze bouwstenen creëert Posedla’s algoritme een 3D-model van het zadel. Posedla beschrijft de Joyseat als ‘het eerste volledig op maat gemaakte, 3D-geprinte fietszadel ter wereld, gebaseerd op de persoonlijke parameters van de fiets’.

Patent

“Het bovenste deel van het zadel is gemaakt van een speciaal ontwikkelde rasterstructuur waarvoor patent is aangevraagd. We printen dat van thermoplastisch polyurethaan (TPU, red.)”, zegt Ondřej Janků van Posedla. “Hiermee kunnen we de stijfheid van het zadel en de individuele zones precies aanpassen aan de specifieke behoeften van de rijder. Het onderste deel van het zadel, de rails en de schaal zijn gemaakt van carbon.”

Lichtgewicht

Het zadel, dat heel precies je zitbeenderen ondersteunt, kun je nog enigszins personaliseren met een kleur. Ook is het mogelijk je naam binnenin toe te voegen. De Joyseat weegt tussen de 170 en 210 gram, wat behoorlijk licht is. Na aankoop duurt het acht weken voordat je het zadel thuis ontvangt. Het prijskaartje is niet mals: 490 euro. Ga voor meer informatie naar de website van Posedla.