Deel dit artikel:

Trek pakt uit met nieuwe E-racer: de Domane+ LT

Met de Domane+ had Trek al een E-racefiets in het gamma, al is dat een E-racer met een Bosch middenmotor die een forse zeventien kilogram weegt. De berijder van de nieuwe Domane+ LT kan rekenen op de assisentie van de veel lichtere Fazua-aandrijving zodat een Domane+ LT slechts 13,5 kilogram weegt.

Net als onder andere Pinarello, Focus, Lapierre en Cube heeft nu ook Trek het Fazua-aandrijfsysteem in de armen gesloten. Resultaat: een gloednieuwe E-racer die je op het eerste gezicht niet van een gewone racefiets kunt onderscheiden. De bijzonder compacte motor van de Domane+ LT drijft je trapas rechtstreeks aan en biedt ondersteuning tot 25 km per uur. De accu is netjes in de onderbuis van het frame ingewerkt en heeft een vermogen van 250Wh. Concreet wil dat zeggen dat je bij continue ondersteuning zo’n 105 km ver komt. Perfect voor dat duwtje in de rug bij tegenwind, beklimmingen of tijdens langere toertochten.

Gooi extra gewicht overboord

De Domane+ LT klokt in maat 56 volgens de fabrikant af op een acceptabele 13,56 kg. Groot voordeel van het Fazua-systeem, is dat accu en aandrijving één geheel vormen en je het dus helemaal uit de fiets kan halen. Ga je met een groepje fietsmakkers knallen op vlakke wegen en heb je geen ondersteuning nodig? Dan koppel je het systeem zonder gereedschap los en blijft er nog 10,7 kg tussen je dijen over. De cover die je gebruikt om het gat in de onderbuis af te dekken als je zonder accu fietst, moet je als accessoire bij Fazua kopen.

OCLV carbon voor stijfheid, IsoSpeed voor comfort

Net als bij een traditionele racefiets verwacht je ook van een E-racer dat het frame zo stijf en comfortabel mogelijk is. Hiervoor grabbelde Trek uiteraard in de ton met zelfontwikkelde technologieën. Het 500 OCLV carbon wordt ook gebruikt bij onder andere de Trek SL6 en SL7, om comfortabel over slechte wegen te dokkeren wordt de Domane+ LT uitgerust met het kenmerkende IsoSpeed-systeem dat je ook terugvindt bij de SL- en SLR-modellen. IsoSpeed is een soort instelbare bladveer aan de onderkant van de bovenbuis die trillingen van de achtertrein wegfiltert.

De twee grootste troeven van de Trek Domane+ LT naast mekaar: links de instelbare IsoSpeed trillingsdemper in het frame, rechts de uitneembare batterij van de Fazua elektrische trapondersteuning.

Geïntegreerde bediening in de bovenbuis

Ook de bediening van het systeem is anders dan bij de eerste generatie Domane+. Het display op het stuur verdween en je stelt de ondersteuning nu in met een bedieningsknop die in de bovenbuis van het frame werd weggewerkt. Zo heb je op het stuur meer ruimte om een GPS te monteren. De Domane+ LT is voorzien van een 2 x 11 Shimano Ultegra-groepset met hydraulische schijfremmen, interne bekabeling en ruimte voor banden tot 38 mm breedte.

Kwanta kosta?

De adviesprijs van de Domane+ LT van Trek staat op 5.499 euro.

Meer info op de website van Trek en in het filmpje hiernaast. (Engels, niet ondertiteld.)