Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Tip voor offroad-fietsers: het zakmes met tekentang

Door de zachte winter is het tekenseizoen dit jaar erg vroeg begonnen en is het risico op een tekenbeet als je gaat wandelen of mountainbiken wat groter. Gelukkig heeft Swiza een Zwitsers zakmes met tekentang en vergrootglas in het gamma.

Teken zijn kleine parasieten die voor elke levenscyclus bloed nodig hebben en zich dan ook bij voorkeur vasthechten aan dieren en mensen om bloed te zuigen. Op zich niks mis mee, ware het niet dat teken bij dat bloedzuigen vervelende ziekten kunnen overbrengen. Hoe sneller en ‘properder’ je de teek kunt verwijderen, hoe kleiner het risico op een infectie. Een teek kan je met een pincet en in het slechtste geval met je vingers verwijderen, al moet je er op letten dat je daarbij het lichaam van het diertje niet plet want dan komt dat vuil sowieso in de wonde terecht en ben je het haasje.

Tekentang én vergrootglas

Voor mountainbikers en gravelrijders die het avontuur niet schuwen is een zakmes meenemen in de rugzak of het zadeltasje sowieso een prima aanvulling op de mini-toolkit. (Let er wel op dat je het zakmes -sowieso dichtgeplooid- op een veilige plaats opbergt, je wil bij een valpartij niet per ongeluk een zakmes tussen je ribben gepord krijgen.) Investeer je dan toch in een zakmes, dan komt de Swiza Tick Tool in beeld want dat zakmes is uitgerust met een tekentang en een vergrootglas. Omdat je de tekentang onder het lichaam van de teek schuift om de parasiet zo van je huid te wippen, verkleint de kans op een besmetting sterk. Met het vergrootglas kan je daarna de wonde inspecteren alvorens te desinfecteren. Noteer sowieso de datum van de tekenbeet, zo kan je later de arts beter informeren mochten er toch symptomen van de ziekte van Lyme of andere de kop opsteken.

De Swiza Tick Tool is beschikbaar met zaag (54,95 euro) en zonder zaag (38,95 euro). De andere functies van het zakmes zijn mes, priem met naai-oog, schroevendraaier, pincet en (tromgeroffel) kurkentrekker en kroontjeswipper. Die laatste twee zijn uitermate handig om de geslaagde verwijderde teek op passende wijze te vieren.

De details van de Swiza Tick Tool vind je hier.

Bekijk hieronder ook de instructievideo om een teek efficiënt te verwijderen.