Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Time maakt comeback op de schoenenmarkt

Het Franse Time begon in 1986 met de productie van klikpedalen en voegde daar in 1988 koersschoenen aan toe. Time bleef actief in de productie en verkoop van raceschoenen, tot de bedrijfsleiding in 2013 besliste om te focussen op pedalen en fietsframes. Als onderdeel van de Rossignol-groep is die beslissing inmiddels herroepen en vanaf vandaag zijn er weer drie types raceschoenen van Time te koop. Wij trokken naar het Italiaanse Montebelluna om de schoenenfabriek te bekijken en brachten een paar Osmos 15 raceschoenen mee.

Het kippenvel springt op mijn armen als ik de conferentiezaal van de Rossignol fabriek in Montebelluna betreedt en de legendarische witte Time Equipe fietsschoenen uit 1991 zie staan. De witte sloffen met twee rode klittenbanden en bizarre groene voering flitsen mij terug naar mijn jeugd op de fiets. “Pantani, Indurain, Vanderaerden en Delgado: allemaal waren ze met Time schoenen succesvol in de Tour de France”, zegt Lucie Croissant, marketing manager van Time Sport. Gevraagd naar de reden waarom Time in 2013 met de productie van schoenen stopte en vorig jaar besliste om die draad terug op te pikken, komt er een nogal vaag antwoord. “Omdat we als Time zowel frames, pedalen en schoenen kunnen aanbieden en op die manier de volledige keten die tussen fietser en prestatie zit in handen hebben”, klinkt het enerzijds terwijl er even later volgt “dat alle moderne raceschoenen focussen op prestaties en gewicht terwijl comfort toch ook belangrijk is”.

Voetscans

Time Sport maakt samen met onder andere Felt deel uit van de grote Rossignol groep die zijn skilaarzen in het Italiaanse Montebelluna laat maken. In en rond dat stadje vind je zo maar eventjes duizend schoenenfabrikanten, ook SiDi en Gaerne zitten in de streek. Gezien de knowhow die er in Montebelluna rond schoenen aanwezig is, vond Time het verstandig om de nieuwe schoenen daar te laten ontwikkelen. Nadat het huidige aanbod raceschoenen werd geanalyseerd en Time vaststelde dat de nadruk vooral op gewicht en prestaties lag, kon Time een beroep doen op de drieduizend voetscans die voor de productie van skilaarzen in de fabriek in Montebelluna al waren uitgevoerd om de leest te ontwerpen.

Van links naar rechts: Time Osmos 10, Osmos 12 en Osmos 15.

Bescheiden start

Met slechts drie modellen van raceschoenen is de rentree van Time op de schoenenmarkt eerder bescheiden, maar het Time-management ontkent niet dat het gamma in de toekomst kan uitbreiden. “Zowel met extra raceschoenen als met offroad schoeisel, dat zullen we nog wel zien”, aldus Lucy Croissant. Te oordelen aan het aantal mountainbikeschoenen van concurrerende merken dat we na de middag in de R&D-afdeling aantroffen lijkt het meer dan waarschijnlijk dat er op korte termijn enkele Time offroad schoenen zitten aan te komen. De raceschoenen kregen alle drie de modelnaam Osmos mee, die gevolgd wordt door een cijfer om het kwaliteitsniveau aan te geven. Alle drie de modellen zijn te koop in de maten 39 tot 46 met halve maten van 41 tot 45. De schoenen vind je vanaf vandaag bij de dealer.

Osmos 10

De Osmos 10 is het ‘instapmodel’, al is dat relatief want we spreken hier over een schoen die toch al 250 euro moet kosten. De Osmos 10 staat op een zool van composiet materiaal waarin 20% carbon is verwerkt. De binnenzool is een Sensor2 exemplaar dat uit één soort materiaal wordt gemaakt. De schoen wordt gesloten met één Boa IP1 draaisluiting, weegt 480 gram per paar in maat 42 en is te koop in wit en zwart voor 249,99 euro.

Osmos 12

De Osmos 12 zit in het midden van het beperkte gamma en heeft beduidend meer mesh op de bovenschoen. De Sensor2 binnenzool is dezelfde als uit de Osmos 10 en ook de basis van de buitenzool is dezelfde. Het enige verschil hier is dat Time onder de bal van de voet een carbon plaat verwerkt om de trapenergie zo efficiënt mogelijk op de pedalen over te brengen. De Osmos 12 sluit je met één Boa IP1 draaisluiting en één lange en dunne velcro op de voorvoet. In maat 42 weegt een paar van deze schoenen 500 gram en je betaalt er 299,99 euro voor. De Osmos 12 is er in wit/zwart en wit rood.

Osmos 15

Het topmodel is de Osmos 15 en die kost onder meer omwille van zijn full-carbon zool een stevige 349,99 euro. Volgens Time is de full-carbon zool van de Osmos 15 zomaar eventjes zeventig procent stijver dan de composiet zool van de Osmos 10. Omdat er nog meer ademend mesh werd gebruikt om de bovenschoen zo luchtig mogelijk te maken, verwerkte Time een specifieke webstructuur in de schoen om er voor te zorgen dat die zijn stevigheid behoudt. De Sensor2 binnenzool is in het geval van de Osmos 15 gemaakt van twee verschillende soorten schuim, met het oog op maximaal comfort. De Osmos 15 sluit je met twee Boa IP1 draaisluitingen en in maat 42 wegen de schoenen 480 gram. Het topmodel is verkrijgbaar in wit of zwart. En uiteraard een fier Frans vlagje achterop de schoen.

De zolen, van links naar rechts: Osmos 10 (composiet), Osmos 12 (composiet met carbon inzetstuk), Osmos 15 (full-carbon).

20% Getest: Time Osmos 15

Na de presentatie kregen alle journalisten een paar Time Osmos 15 schoenen met een stel Time Xpro 10 pedalen mee voor test. Omdat ik nog maar een paar ritten met deze combinatie gereden heb, is dit nog geen 100% getest. Onder de noemer ‘20% Getest’ kan ik wel al de eerste indrukken meegeven, zoals de comfortabele maar smalle pasvorm van de schoenen. Zeker vooraan is de schoen eerder nauw. Een belangrijk aandachtspunt bij het aantrekken is dat de tong van de toen heel breed en lang is een heel beperkte dikte op de zijkanten van de tong. Dat zorgt er voor dat je bij het aantrekken er moet over waken dat die tong overal goed gepositioneerd is en nergens dubbel gevouwen zit, anders krijg je gegarandeerd last van irritatie. De veters van de twee Boa IP1 draaisluitingen kan je wel van achter de geleiders klikken zodat je een enorm grote instap krijgt, doe je dat niet dan is de instap heel nauw. Met de dikke voering boven de enkel en de rubber nopjes die op die voering zijn aangebracht wordt de enkel prima in de schoen vergrendeld en door de smalle pasvorm is het niet nodig om al te veel spanning op de twee Boa draaisluitingen te zetten, dat lijdt enkel tot minder comfort. De veter van de bovenste Boa draaisluiting kruisen bij de oversteek naar de vetergeleider op de andere kant van de schoen is aan te raden, op die manier zorg je er voor dat de veter mooi over het versterkte gedeelte van de tong loopt. De full-carbon zool is knetterhard en de schoen is bijzonder goed geventileerd, ideaal voor op de warme fietsdagen van het jaar dus. De eerste testritten heb ik met mijn eigen steunzolen gereden, dus over de kwaliteit van de standaard inlegzolen kan ik nog niks zeggen. Na een paar droge eerste ritten zien de schoenen er nog netjes uit, de vraag is wel hoe die hagelwitte schoenen er na een verzopen voorjaar zullen uitzien. De Xpro 10 pedalen heb ik gebruikt met schoenplaatjes zonder zijdelingse speling. Vorig jaar testte ik nog een paar Xpresso 10 pedalen met de schoenplaatjes die standaard bij de pedalen worden geleverd, maar de bikefitter raadde mij die nadien af omdat de tien graden zijdelingse speling op het pedaal in mijn geval enkel voor meer onrust in de ‘aandrijflijn’ zorgen. Vandaar dat ik voor de test van de Xpro 10 pedalen voor een set schoenplaatjes zonder zijdelingse speling opteerde. Daarmee zit je uiteraard vast in het pedaal zodat de correcte positionering van het schoenplaatje op de schoenzool van cruciaal belang is. Met het iClic systeem gaat het inklikken bijzonder soepel, uitklikken met de vaste schoenplaatjes gebeurt een ietsje stroever dan met schoenplaten met zijdelingse speling. Op de prestaties van de schoenen en pedalen komen we later nog terug.

Alle details van de Time schoenen vind je op de site van de fabrikant.