Deel dit artikel:

Tien ultra’s om te doen in 2022

Ben je het stadium gepasseerd waarin het rijden van een granfondo een stevige uitdaging betekent, dan kan je jezelf stilaan beginnen toeleggen op de langeafstandsritten of ultrafondo’s. Hoe zo’n tocht eruitziet, is niet bepaald. Diverse organisaties komen met extreme uitdagingen die elk hun eigenheid hebben, en zelden hetzelfde zijn.

Bordeaux-Parijs – 20-22 mei

Zeg Bordeaux-Parijs tegen Herman Van Springel en zijn ogen gaan nog steeds net wat meer fonkelen. In het ver verleden stond deze ultrawedstrijd van zo’n 650 kilometer hoog aangeschreven. In 2014 werd de ultrawedstrijd nieuw leven in geblazen, 35 jaar nadat de profs voor de laatste keer Bordeaux-Parijs reden. In het huidige format krijgen fietsliefhebbers de kans om via een semi-ondersteunde tocht kennis te maken met het langeafstandsrijden. Semi-ondersteund, dat wil zeggen dat je onderweg drie bevoorradingspunten hebt en halfweg zelfs nieuwe kleren en proviand kan nemen of een dutje doen. Zolang je maar binnen de 40 uur Parijs haalt.

Ultrafondo La Marmotte – 3 juli

Ter gelegenheid van de 40ste editie van La Marmotte mag het wat meer zijn. Bovenop de granfondo gooien de organisatoren er nog eens een extra beklimming van Alpe d’Huez bovenop. Kort samengevat betekent dat dus de Col du Glandon, Télégraphe, Galibier en een dubbele beklimming van Alpe d’Huez. Na de eerste keer bovenop de Alp daal je via de Col de Sarenne af om een tweede beklimming aan te vatten.  Goed voor 226 kilometer en 6.300 meter stijging.

Tour du Mont Blanc – 16 juli

Een rondje rond de befaamde Mont Blanc, met onderweg een passage doorheen drie landen. Een rondje, dat is 338 kilometer. En hoewel je tijdens deze toch door Frankrijk, Zwitserland en Italië rond de witte berg rijdt, kom je ook heel wat beklimmingen tegen. Starten doe je met de het hele peloton om 5 uur ‘s ochtends, maar zodra de zon van achter de bergen uit komt, heb je de ganse dag zicht op de Mont Blanc. Met 8.500 hoogtemeters een onderneming voor de klimmers met een grote motor.

Zurich-Zermatt – 26 augustus

Zurich-Zermatt is niet alleen een strijd met de bergen, maar ook met jezelf. Deze ultrafondo vertrekt om 1u15 ‘s nachts voor een tocht van 280 kilometer. De eerste kilometers zijn relatief vlak, maar vanaf kilometer 80 begint het stevigere werk. Iets over halfweg ligt de beklimming van de Grimselpas. Alsof het klauterwerk nog niet voldoende is, is het tijdens deze tocht uit de ‘Chasing Cancellara’-reeks niet toegestaan om te draften. Je werkt je rit dus solo af. Om die reden is het inschrijversaantal ook vrij beperkt.

Tour des Stations – 6 augustus

De ultrafondo van de Tour des Stations is niet voor niets de “Everest” gedoopt. Op 242 kilometer overbrug je het hoogteverschil van 8848 meter, gelijk aan de hoogte van de befaamde Mount Everest. De bergpassen die je op het parcours van de Tour des Stations tegenkomt, zijn evenwel minder befaamd. De beklimming naar Crans-Montana is weliswaar bekend, maar Thyon 2000 doet eerder bij skiërs een belletje rinkelen. Onbekend is onbemind, want de afsluitende Col de la Croix-de-Coeur is met een lengte van 12,5 kilometer aan gemiddeld meer dan 7 % toch nog een serieuze kluif. En zo liggen er nog enkelen te wachten in de zomerse omgeving van de skistations.

Race Across Belgium – 26-29 mei

De Race Across Belgium is de ultieme onderdompeling in het ultrarijden. Je kan inschrijven voor 300, 500 of 1000 kilometer langsheen de grootste monumenten uit de (wieler)geschiedenis van België. De tijdslimieten bedragen respectievelijk 24 uur, 40 uur en 4 volledige dagen. Tussen de verschillende checkpoints in trek je doorheen het ganse land in een avontuur dat veel meer is dan een wedstrijd. De ideale kennismaking met een self-supported ultratocht.

Paris-Antwerp – 15 juli

Wil je kilometers maken, maar ben je geen einzelgänger, dan kan je met de gezellige bende van Los Jamberes mee op pad. Op 15 juli rijden de dames en heren van Los Jamberes van de Arc de Triomphe in de Lichtstad naar de stad van de diamant. Tijdens de 420 kilometer lange trip rijd je in pelotons van 20 fietsers van hetzelfde niveau. Onderweg zijn er voldoende bevoorradingsstops en een wagen voor technische assistentie.

Transcontinental – 24 juli

Misschien wel de meest bekende self supported ultra race is de Transcontinental. Hoewel deze langeafstandswedstrijd pas in 2013 in het leven werd geroepen door de betreurde Mike Hall, is het de ultrawedstrijd op Europese bodem die het meeste aanzien heeft. Deelnemers doorkruisen het Europese continent met onderweg een viertal verplichte checkpoints. Voor het overige kan je enkel terugvallen op wat je zelf onderweg meeneemt en kan vinden. De Transcontinental is één lange etappe van zo’n 4.000 kilometer die je zelf naar eigen goeddunken indeelt. Avontuur verzekerd. Inschrijven voor 2022 is helaas niet meer mogelijk, maar dromen van 2023 is niet verboden.

BRM Oost West Thuis Best – 600 km – 20 augustus

BRM staat voor ‘Brevet Randonneurs Mondiaux’. De kleinste afstand is 200 kilometer, de langste 1.000. Voor elke afstand is er een op voorhand bepaalde tijdslimiet om je brevet te behalen. De BRM Oost West Thuis Best is met 600 kilometer al een stevige rit. Handig voor beginners: de BRM Oost West Thuis Best is opgedeeld in twee lussen van 330 en 272 kilometer. Iets over halfweg passeer je dus het startpunt en mogelijks je eigen wagen. Handig qua bevoorrading en om jezelf eventueel om te kleden. Voorinschrijving om deel te nemen aan de BRM Oost West Thuis Best is verplicht.

Race Across The Netherlands – 30 april

Geografisch gezien heel logisch, maar de Race Across The Netherlands is ‘next level’ in vergelijking met zijn Belgische tegenhanger. Hoewel de rit slechts 6.800 hoogtemeter telt, bedraagt de totale afstand wel 1.900 kilometer. Slaapplaats en proviand zelf te zoeken onderweg zonder ondersteuning van buitenaf. Het parcours is op voorhand bekend en verplicht te volgen met een gps-toestel dat ter beschikking gesteld wordt. Omdat de Race Across The Netherlands een eenzame uitdaging kan zijn, kan je jezelf ook als duo inschrijven.