Deel dit artikel:

Tien mountainbike-events om te doen in 2022

Met de lente en zomer in zicht raakt ook de mountainbikekalender langzaam maar zeker gevuld. Wij selecteerden tien evenementen – gaande van een meerdaagse marathon tot een recreatieve toertocht – in zowel binnen- als buitenland. Op het menu: ontelbaar veel kilometers en hoogtemeters om je tanden in te zetten. Zo weet je meteen waarom je de volgende weken toch maar beter wat kan trainen.

Roc d’Ardenne  – 29 april / 1 mei

Van vrijdag 29 april tot zondag 1 mei slaat Roc d’Ardenne opnieuw zijn tenten op voor gevarieerde en uitdagende ritten in mountainbike-mekka Houffalize. De Roc d’Ardenne biedt echt iets voor iedereen. De marathonliefhebber haalt zijn hartje op tijdens de 115 kilometer van de Big Roc Marathon of de 85 kilometer van de Rock Marathon. De levensgenieter die een lokaal streekproduct weet te waarderen, geniet tijdens de Rando Roc Gourmand. Liever wat minder kilometers? Kies dan voor de Mid Roc. Naast de fantastische parkoersen zorgt ook de après-bike met dj-sets in het centrum van Houffalize voor een onvergetelijk weekend.

Ardennes Trophy  – 5 juni

Het Pinksterweekend betekent voor de fervente mountainbikers reeds ruim dertig jaar verzamelen geblazen in La Reid, Theux. De Ardennes Trophy staat voor twee afstanden – 65 en 95 kilometer – op een prachtig maar loodzwaar parkoers, uitgetekend door Ardennes Mountain Bike Theux, een van de pioniersclubs van mountainbiken in België. Het parkoers is nog niet helemaal bekend, maar voor de wedstrijd van 95 kilometer mag je op ruim 2600 hoogtemeters rekenen, voor de 65 kilometer zijn dat er ook nog steeds ruim 1800.

Ekopak Belgian Mountainbike Challenge  – 19 / 22 mei

De Belgian Mountainbike Challenge – kortweg BeMC – wordt aangekondigd als de zwaarste mountainbike-wedstrijd in de Benelux. In en om La Roche-en-Ardenne rij je van donderdag 19 tot zondag 22 mei in een vierdaagse ongeveer 260 kilometer en maar liefst 8000 hoogtemeters. De Ekopak BeMC staat zowel open voor renners met een UCI-licentie als recreanten. De laatste editie werd gewonnen door niemand minder dan Mathieu van der Poel. Word jij zijn opvolger?

Raid des Hautes Fagnes  – 19 juni

Net als Ardennes Trophy is ook de Raid des Hautes Fagnes een mountainbike-klassieker in België. Op 19 juni toont de RDHF je in ritten van 115, 90 of 65 kilometer alle rijkdommen en mountainbike-hoogstandjes van de streek rond Malmédy. Het parkoers gaat door het grootste natuurreservaat van België, is erg technisch en gevarieerd en omvat uiteraard alle mythische hellingen uit de omgeving. De drie ritten van de RDHF zijn open wedstrijden, wat betekent dat zowel licentiehouders als recreanten mogen deelnemen.

Mountainbike van Vlaanderen  – 12 / 14 augustus

De Vlaamse Ardennen zijn het strijdtoneel van de Mountainbike van Vlaanderen. De meerdaagse rittenwedstrijd heeft de omgeving van de Hotond en het Kluisbos als uitvalsbasis voor een stevig mountainbikeweekend. Starten doe je op vrijdag 12 augustus met een tijdrit over 32 kilometer. Zaterdag en zondag komen de liefhebbers van de lange afstand met ritten van respectievelijk 110 en 70 kilometer volop aan hun trekken. Niet meteen tuk op een wedstrijd? Weet dan dat je zondag  ook terecht kan voor een recreatieve toertocht. Het hele weekend lang kan je fietsen testen of het nieuwste materiaal bewonderen in de Expo-zone.

Buitenlandse events

Bike Festival Garda Trentino  – 29 april / 1 mei

Aan de noordkant van het prachtige Gardameer ligt Riva del Garda. De omgeving van Riva is bergachtig en herbergt ontelbare onwaarschijnlijk knappe mountainbiketrails. Van 29 april tot 1 mei is Riva del Garda jaarlijks de verzamelplaats voor alle mountainbikefanaten. Niet enkel kan je er terecht voor een onwaarschijnlijk knappe marathon, het exposantendorp geldt als een heuse bikeshow waar fabrikanten uitpakken met hun nieuwtjes voor het komende seizoen. De marathon kent drie afstanden: de Ronda Extrema doet het over 83 kilometer en 3500 hoogtemeters, de Ronda Grande telt 60 kilometer en 2400 hoogtemeters en de Ronda Piccola is goed voor 30 kilometer en 1065 hoogtemeters. Een e-mtb challenge, enduro-wedstrijden, testparkoersen of begeleide ritten staan eveneens op het programma. Het bikefestival in Riva kan je zowat als de aftrap van het mountainbikeseizoen beschouwen.

Ortler Bike Marathon (Italië)  – 4 juni

In de Italiaanse regio’s Lombardije en Zuid-Tirol bevindt zich het wondermooie Ortlermassief, vernoemd naar de hoogste bergtop in die keten, de 3905 meter hoge Ortler. In dit fantastische decor vindt op 4 juni de Ortler Bike Marathon plaats. Je krijgt de keuze tussen 111, 69, 46 of 29 kilometer. Start en finish is in Graun in Vinschgau aan het Reschenmeer waarvan de kerktoren van Graun als enige overblijfsel van het voormalige dorp boven het wateroppervlak van het meer uittorent.

Pass’portes du soleil (Frankrijk en Zwitserland)  – 24 / 26 juni

Wintersportliefhebbers zijn ongetwijfeld bekend met Les Portes du Soleil, een van de grootste skigebieden ter wereld dat zich uitstrekt over Frankrijk en Zwitserland. De Pass’portes du Soleil staat voor 80 kilometer trails met 720 hoogtemeters en maar liefst 5700 meters negatieve hoogtemeters. Inderdaad, het gros van de beklimmingen leg je lekker comfortabel met liften af. Starten doe je in een van de dorpen van Les Portes du Soleil. Op de verschillende bevoorradingen geniet je van lokale streekproducten. In Les Gets kan je terecht voor een heuse bikeshow en exposantendorp. Afspraak 24, 25 en 26 juni.

Salzkammergut (Oostenrijk)  – 16 juli

De Salzkammergut Trophy viert dit jaar op 16 juli zijn vijfentwintigste verjaardag. Sinds 1998 komen mountainbikers uit heel Europa samen om in een fascinerende bergomgeving een stevige uitdaging aan te gaan. Ongeacht je niveau, is er voor iedereen een aangepaste afstand. Voor deze jubileumeditie belooft de organisatie een aangepast parkoers over haar extreme afstand, de 205 kilometer (meer dan 7000 hoogtemeters).

Eiger Bike Challenge (Zwitserland)13 / 14 augustus

Aan de voet van het imposante bergdecor met de Eiger-noordand en het Jungfrau-massief ligt het prachtige dorp Grindelwald. Op 13 en 14 augustus is Grindelwald de verzamelplaats van de jongens en meisje van de lange adem. En klimmersbenen! Op het parkoers van 80 kilometer krijg je zo maar liefst 4200 hoogtemeters voor de noppen geschoven. Maar ook de kortere parkoersen (54 en 31 kilometer) zijn behoorlijk pittig te noemen. Eender welke afstand je aanvalt, de panorama’s zullen gegarandeerd een onvergetelijke indruk nalaten.