Deel dit artikel:

Tien klassiekers om te doen in 2022

Bij het begin van het jaar is het voor de fietser zaak om alvast enkele doelen aan te stippen en de agenda te plannen. Op uw fietskalender mogen onderstaande tien klassiekers niet ontbreken. Deze zijn afkomstig uit de toertochtencircuits Peloton (Continental Classics Tour én Proximus Cycling Challenge), Corsa Campagnolo, LM-Classics en Cycling Vlaanderen Classics.

Omloop Het Nieuwsblad Cyclo – 27 februari 

Het klassieke wielerseizoen van de profrenners start met Omloop Het Nieuwsblad. Op dat parcours wordt een dag later ook de cyclo georganiseerd als onderdeel van de Continental Classics Tour. Er is keuze uit een afstand van 70 of 110 km (met start en finish in Ninove) of 140 km, met start in Gent en finish in Ninove zoals de renners.

Ename Classic – 5 maart 

In de Proximus Cycling Challenge bijt de Ename Classic de spit af. Vanuit Oudenaarde kan de conditie getest worden tijdens de ontdekkingstocht langs onbekende klimpareltjes. De vier routes van 68, 89, 117 of 149 km vermijden evenwel nog de kasseien. Een gratis Ename abdijbier wacht op de deelnemers aan de finish.

E3 Cyclo – 27 maart 

Voorheen vooral gekend als voorbereiding op de Ronde is de E3 Saxo Bank Classic ondertussen uitgegroeid tot een heuse klepper. U rijdt 78, 121 of 157 km over het traject van de profwedstrijd en beklimt de belangrijkste hellingen tussen Harelbeke en Brakel. Daarbij is de ‘E3 Col’ – a.k.a. de Karnemelkbeekstraat – de blikvanger.

We Ride Flanders – 2 april 

Een echte introductie behoeft de cycloversie van de Ronde van Vlaanderen natuurlijk al lang niet meer. We Ride Flanders biedt alle iconische hellingen en legendarische kasseistroken van Vlaanderens Mooiste. Keuze uit 72, 136, 177 of 217 km; de volle afstand start in Antwerpen, de anderen in Oudenaarde.

Jempi Memorial Classic – 17 april 

De Jempi Memorial classic is geen herdenkingstocht voor Jean-Pierre Monseré maar wel voor de overleden voorzitter van WTC Buslotfietsers Jean-Pierre De Clerck. Deze rit vanuit Dendermonde maakt deel uit van het Corsa Campagnolo circuit en kent een familietocht van 30 km en recreatieve fietstochten van 50 of 80 km. 

R.EV 1703 – 8 mei 

Wie de koers een warm hart toedraagt kent, kan sinds de opkomst van Remco Evenepoel niet meer de Schepdaalse postcode 1703 gebruiken zonder er ‘R.EV’ voor te zien. Op 8 mei wordt de fandag van de ‘ket’ gekoppeld aan een toertocht. Dat die route hier en daar de vast bewegwijzerde R.EV 1703 Cycling Route zal overlappen, belooft veel goeds.

LivinusBike – 28 mei 

In 2022 is LivinusBike – ook gekend als de ‘Trappistentocht’ omdat de acht routes genoemd worden naar trappistenbier  – toe aan zijn vijfde editie. Naast de VTT-routes zijn er voor de wegfietsers 56, 69, 87 of 134 km af te leggen vanuit Sint-Lievens-Houtem. Na afloop kan u proeven van de trappist gekoppeld aan uw gekozen route.

Tilff-Bastogne-Tilff – 5 juni 

Klimmers en liefhebbers van de Ardennenklassiekers kunnen hun hartje ophalen tijdens TBT. Vanuit het centrum van Tilff wordt begin juni langs de Ourthe koers gezet naar de provincie Luik. Er wordt op het traject een klein stukje van de provincie Luxemburg meegenomen en natuurlijk ook hellingen zoals Le Rosier en de Côte de la Redoute bedwongen. Er is keuze uit afstanden van 90, 125 en 168 km, met resp. hoogtemetersaantallen van 1164, 1797 en 2440.

Vlaams Brabant Cycling Classic – 9 juli 

Het Wielercentrum van Vlaams-Brabant (Heverlee) is de uitvalbasis voor de Vlaams Brabant Cycling Classic. De tochten lopen langs de mooiste plekjes van de streek… en dan is het traject van het WK wielrennen 2021 natuurlijk nooit veraf. Deze tocht is onderdeel van de Cycling Vlaanderen Classics.