Deel dit artikel:

‘The Styxx’ maakt zijn wederoptreden

The Styxx, het in het Centrum Ronde van Vlaanderen bedachte concept waarbij fietsliefhebbers hun prestaties kunnen vergelijken met een incognito (ex-)wielrenner, is terug. Goed nieuws dus voor diegenen bij wie het na de Ronde extra is gaan kriebelen om zich eens te meten met een professional.

Om de wielerliefhebber tijdens de coronapandemie toch een sportieve uitdaging te kunnen bieden, introduceerde het Centrum Ronde van Vlaanderen vorig jaar The Styxx. Nikolas Maes, ex-profrenner die toen net met wielerpensioen was, kroop in de huid van de allereerste Styxx en legde een parcours van 80 kilometer onherkenbaar af. De wielerliefhebber werd uitgedaagd hetzelfde rondje te rijden, en zich zo te meten met The Styxx.

Deelnemers beten hun tanden stuk op de tijd van The Styxx, en uiteindelijk bleek slechts één enkele deelnemer sneller te zijn. Door de vele enthousiaste reacties van wielerliefhebbers en partners, gaf het Centrum Ronde van Vlaanderen afgelopen zaterdag het startschot voor de tweede editie.

Nieuw rondje

Waar vorig jaar enkele legendarische hellingen zoals de Oude Kwaremont en de Paterberg opgenomen werden in het parcours van The Styxx, ligt de focus dit jaar op het ontdekken van minder bekende, maar minstens even mooie plekken van de Vlaamse Ardennen. Rijkekleie, de Spichtenberg of de Heirwegstraat, het zijn slechts drie voorbeelden van de in totaal zestien kuitenbijters op het 73 kilometer lange parcours. Het vernieuwde rondje telt 811 hoogtemeters en slechts 490 meter kasseien.

Safety First

Veiligheid staat voorop in de tweede editie. En daarom telt niet de tijd van het volledige parcours, maar telt de som van de tijden op de 16 Styxx-segmenten op Strava. Op die manier is er geen tijdsdruk bij het kruisen van straten, overwegen of verkeerslichten.

Het toegelaten tijdsverschil tussen beweegtijd en de verstreken tijd is 20 minuten. Dat geeft voldoende marge om in alle veiligheid te rijden, en voorkomt anderzijds langere pauzes waardoor de competitie eerlijker blijft.

Niet enkel voor wie sneller is dan The Styxx zijn er op het einde mooie prijzen te winnen, maar ook voor wie The Styxx kan ontmaskeren. Tijd is er nog genoeg om in topvorm te geraken, want de uitdaging loopt tot en met 25 september.

Ontdek op de website het volledige parcours en alle informatie om deel te nemen.