Deel dit artikel:

Tensione: het eerste wapenfeit van UDOG

Wielerland is een nieuw, Italiaans merk met fietsgear rijker. De naam: UDOG. Het eerste product is de Tensione-schoen. UDOG verkoopt zijn producten rechtstreeks aan fietsers, dus zonder tussenkomst van de vakhandel.

UDOG is een naam die we de komende jaren wellicht nog wat vaker gaan horen. Achter dit bedrijf zitten de brancheveteranen Alberto Fonte en Antonio Geromiletto. Zij werkten eerder al voor bekende partijen als Pinarello, Kask, Crankbrothers en Fizik en hebben daar ruime ervaring opgedaan. Zoveel dat zij de tijd nu rijp achten om een eigen direct-to-consumer merk de lucht in te schieten.

Minimalistische fietsschoen

De Tensione is het eerste wapenfeit van UDOG. Dit is een lichtgewicht en minimalistische fietsschoen met vetersluiting. Volgens UDOG is dit de enige schoen die de voet van de fietser van boven tot onder omsluit. Om dit te bereiken hebben Fonte en zijn team het Tension Wrap System (TWS) ontwikkeld. Dit is een gepatenteerd ontwerp dat bestaat uit opvallende, TPU gelamineerde banden aan de zijkant van de schoen. Zodra je de veters aantrekt, zetten ook de banden zich strakker.

De banden draaien rond de onderkant en zijkanten van de voet. Daardoor wikkelt de binnenzool zich om de voet en zit deze grotendeels, tot de wreef, ingepakt. Volgens UDOG komt dit de efficiëntie van de pedaalslag ten goede. Met name tijdens de opwaartse beweging is er voordeel. De voet kan bij het opgaan immers niet (zo gemakkelijk meer) schuiven.

Er zijn twee kleurvarianten: Pure Black en Artic White

De Tensione maakt gebruik van een vetersluitsysteem. Dit heeft volgens UDOG in vergelijking met draaiknoppen of klittenband een paar voordelen: een betere drukverdeling, een lichter gewicht en meer comfort. Noemenswaardig is dat het merk eigen veters toepast die een plattere constructie hebben. Dat maakt een meer solide knoop mogelijk, zo stelt UDOG. De knoop raakt minder gemakkelijk los tijdens de rit.

UDOG wil met de Tensione vooral meer voetcomfort en -ondersteuning bieden. Om die reden hebben de Italianen gekozen voor een bredere neus en diepere hielcup. De buitenzool is van carbon-nylon composiet. Deze heeft een stijfheidsindex van 7,0 en is voorzien van een ventilatiekanaal. De grotere plaat ter hoogte van het middenvoetsbeentje moet het vastklikken vergemakkelijken. UDOG heeft gekozen voor een licht en ademend bovenwerk van mesh dat uit één stuk is gemaakt.

Een enkele schoen weegt 245 gram (in maat 42). Een paar kost 150 euro in de webshop van UDOG. Met geïntegreerde, rubberen hakken en neuskappen, die opgaan in een geheel zwarte (Pure Black) of geheel witte (Artic White) schoen, is het resultaat onmiskenbaar clean. Ga voor meer informatie naar de website van UDOG.