Deel dit artikel:

Tenku: de koersbroek die is geënt op het PRO Stealth-zadel

Shimano, PRO en Bikefitting.com hebben samen de Tenku-koersbroek ontwikkeld. Deze broek en het zeem daarvan zijn specifiek ontwikkeld voor gebruik op het PRO Stealth-zadel met korte neus. Hierbij zijn pressure mapping laboratoriumtests van Bikefitting.com en praktijktests gebruikt om tot het ideale design te komen.

Shimano-productmanager Giovanna Dominicus: “We zijn gestart door ons op het PRO Stealth-zadel te focussen, een zadel met een korte neus voor snel en hard rijden. Het stelt andere eisen aan een zeem die de fietser niet onmiddellijk merkt, maar belangrijker wordt naarmate men langer in het zadel zit. Door zeer specifiek te zijn over de maat, vorm en het materiaal van het zadel, konden we een geoptimaliseerde koersbroek creëren.”

“De Stealth is voor agressiever rijden, hij kantelt de rijder meer naar voren, verschuift de drukpunten en maakt de renner aerodynamischer. Omdat dit ontwerp niet nieuw was voor ons, konden we nauwkeuriger zijn in de constructie van de padding. We hebben de zeem opnieuw vormgegeven en nieuwe supermicrovezel antibacteriële honingraatstructuurmaterialen ontwikkeld. Die zijn speciaal gemaakt voor langere ritten in een hoger tempo. Zweet wordt beter afgevoerd en het zorgt zelfs voor microventilatie in de fietsbroek waar de broek het Stealth-zadel raakt. We konden de vorm van het zadel precies afstemmen op de zeem, waardoor het verschuiven en schuren wordt verminderd.”

Niels Boon van Bikefitting.com: “In de laatste fase van de ontwikkeling van deze unieke koersbroek toonde het onderzoek van bikefitting.com aan dat de Tenku koersbroek een hoger comfortniveau en een lagere algehele druk biedt aan de voorkant van het zadel in vergelijking met traditionele koersbroeken. Dit werd bevestigd door een representatieve groep ervaren wielrenners, zowel in laboratoriumtests als tijdens veldtesten onder reële omstandigheden.”

Bib short selector

De keuze voor het juiste zadel en de juiste fietsbroek is niet alleen op het hoogste wielerniveau belangrijk, maar ook op het instapniveau. Een koersbroek van lage kwaliteit en een verkeerde zadelkeuze kunnen een ritje verpesten voor de beginnende fietser. Om te helpen bij de broekkeuze heeft Shimano de bib short selector ontwikkeld. Dit is een online keuzehulp. Die stelt een paar eenvoudige vragen over het type rit en het intensiteitsniveau, voordat de keuze voor de meest geschikte koersbroek wordt aangeduid over drie verschillende soorten rijstijlen: easy riding, medium riding en professional riding.

Easy riding – Bij ontspannen ritten op middelhoog tempo zijn de bib shorts uit de instapselectie van Shimano een optie. Kodama-bretels of Shimano-bretels voor mannelijke rijders en Mizuki-shorts of Mizuki ¾-broeken voor vrouwelijke rijders zijn geschikt om dagelijks tot drie uur te fietsen, zowel op de weg als off-road. Deze modellen hebben allemaal een zeem dat comfort en effectieve prestaties biedt tijdens de rit.

Medium riding – Voor meer avontuurlijke doelen, zoals off-road rijden of snellere, meer veeleisende ritten, zijn fietsbroeken uit Shimano’s medium-selectie goed voor extra comfort. Hikari, Nozomi en Evolve bib shorts voor mannen en Sumire-broeken voor vrouwen bestaan uit snel absorberende materialen en zijn ontworpen om fietsers te ondersteunen tijdens hun langste en lastigste ritten.

Professional riding – Deze koersbroeken zijn gemaakt om elite rijders te ondersteunen bij hun meest intense, snelle ritten. S-PHYRE Leggera, S-PHYRE Flash en Tenku fietsbroeken voor mannen en Flash Yuri Shorts voor vrouwen hebben aerodynamische voordelen om renners koel te houden, de snelheid te verbeteren en de spieren te ondersteunen voor een maximale krachtoverdracht.

Giovanna Dominicus: “Ons onderzoek en onze ervaring laten zien hoe vaak zadel- of zitproblemen het plezier van een rit kunnen beïnvloeden, vooral voor beginnende fietsers. Wij zijn van mening dat wielrenners hun kleding zorgvuldig moeten overwegen op basis van het type rit dat ze gaan maken, omdat het kiezen van de juiste fietsbroek niet alleen belangrijk is voor het plezier, ze kunnen ook de prestaties verbeteren.”

“Het maakt niet uit welk type rit je kiest en hoe geavanceerd je fietsprestaties ook zijn, het is altijd de moeite waard om je fietsbroek zorgvuldig te kiezen, vooral als je veel kilometers rijdt en langer in het zadel doorbrengt.”

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE